Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ- ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΕΗ-ΚΡΙΣΗ- ΠΟΛΕΜΟΙ.Τους πλήρωσες την ανάπτυξη... μην πληρώσεις και την κρίση τους.

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ- ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΕΗ-ΚΡΙΣΗ- ΠΟΛΕΜΟΙ

ΟΙ ΑΝΙΑΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ  ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.


Μέρος α', Εισαγωγή

''Ο καπιταλιστής για να κερδίσει θα σου πουλήσει ακόμη και το σχοινί που θα τον κρεμάσεις''

Αυτή η ρήση του Μαρξ δίνει σε μία πρόταση την γενεσιουργό αιτία,την μήτρα του κακού,ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.

Η αχαλίνωτη  δίψα του καπιταλιστή  για κέρδος όχι φυσικά για να καλύψει τις ανθρώπινες ανάγκες του,είναι αυτό που τον εξωθεί στο να τα βρει όπου αυτά υπάρχουν ακόμα κι αν αυτό προϋποθέτει τον θάνατο του ή τον σφαγιασμό ολόκληρων λαών.
Τρανή απόδειξη είναι οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι που ήταν αποτέλεσμα στον μεν πρώτο όπου μετά από μια  ξέφρενη κούρσα ανάπτυξης και υπερσυσσώρευσης πλούτου, ο καπιταλισμός επιβάλλονταν για να συνεχίσει αυτή την κούρσα να εξαπλωθεί καταπίνοντας τα απομεινάρια των φεουδαρχικών αυτοκρατοριών ,την Αυστροουγγαρία και την οθωμανική αυτοκρατορία.
Μ' αυτόν τον τρόπο το σύστημα πέρασε κι επίσημα στο στάδιο του ιμπεριαλιστικού-μονοπωλιακού καπιταλισμού.
( 20.000.000 νεκροί,μικρασιατική καταστροφή κτλ)

Ο δε Β' παγκόσμιος ήταν το απότοκο του κραχ του 1929
που επίσης ήταν το επακόλουθο τεράστιας υπερσυσσώρευσης πλούτου που με την σειρά της έφερε μια πρωτοφανή οικονομική ύφεση στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους .
Η συνταγή για διέξοδο στα κέρδη γνωστή,πόλεμος,εξέθρεψαν τον  δούρειο ίππο τους με πακτωλό χρημάτων τον φασίστα Χίτλερ που τους έδωσε γη και ύδωρ τα προηγούμενα χρόνια για να επενδύσουν στην Γερμανία κι έτσι κατ' αυτό τον τρόπο του ''πούλησαν το σχοινί'' κάτι που δεν θα διστάσουν να επαναλάβουν αν χρειαστεί γι αυτό το ''θεριό'' το ''αυγό του φιδιού'' το έχουν ανά πάσα στιγμή στο εκκολαπτήριο.
Αυτοί το εκτρέφουν,ο φασισμός είναι το μαντρόσκυλο τους.  
Ίδιο ακριβώς είναι το πρόσωπο του καπιταλισμού και σήμερα,όσο μεγαλύτερη είναι οικονομική ανάπτυξη άρα και η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων σε λίγα χέρια ,τόσο μεγαλύτερη είναι και η κρίση που θα ακολουθήσει αλλά και η δυσκολία τους στο να βρουν αγορές να επενδύσουν τα συσσωρευμένα τους κέρδη. 
Η λύση κι εδώ οι πόλεμοι ,το μέγεθος και το εύρος των οποίων καθορίζεται κάθε φορά από το πόσο βαθιά είναι η κρίση τους .

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως η όποια οικονομική ανάπτυξη στον καπιταλισμό εκτός από την άγρια εκμετάλλευση του εργαζόμενου λαού κλέβοντας τον πλούτο που αυτός παράγει άρα τον δικαιούται, 
στηρίζεται στην αφαίμαξη των δημόσιων ταμείων μέσο προκλητικών προνομιών και ενός συμπλέγματος νομικά κατοχυρωμένης κλεψιάς,π.χ φοροαπαλλαγών,ανωνύμων μετόχων,off sorre,κλοπή αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων κ.α. 
Στην Ελλάδα για παράδειγμα οι ρυθμοί ανάπτυξης των προηγούμενων ετών ήταν αποτέλεσμα παραχώρησης δεκάδων τέτοιων προνομιών (57) που στέρησαν από τα δημόσια  ταμεία σύμφωνα με δικά τους στοιχεία 250 δις ευρώ φόρους. 
Να λοιπόν τα ελλείμματα και σε ποιανού τις τσέπες πήγε. 
Εδώ κολλάει αυτό που λέει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημά ''τους πλήρωσες την ανάπτυξη μην πληρώσεις και την κρίση τους''

Το ίδιο πάνω- κάτω συμβαίνει παντού όπου υπάρχει αυτό που λένε καπιταλιστική ανάπτυξη ,
για παράδειγμα η πιο χρεωμένη χώρα στο κόσμο είναι η πιο ''αναπτυγμένη'' η Ιαπωνία..! με εξωτερικό χρέος κατά κεφαλήν σχεδόν διπλάσιο από το δικό μας.

Αυτός εν ολίγοις κι εντελώς επιγραμματικά  είναι ο φαύλος κύκλος  του καπιταλισμού και της  κρίσης.  
  
           
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ