Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

NEOΦIΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΕΗ - ΚΡΙΣΗ - ΠΟΛΕΜΟΙ ."Αλήθεια ποιος είναι το κράτος στον καπιταλισμό και ποιος βάζει τους κανόνες σ' αυτό το κράτος..?"

NEOΦIΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΕΗ - ΚΡΙΣΗ - ΠΟΛΕΜΟΙ.
ΟΙ ΑΝΙΑΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ



Μέρος β'

Ο νεοφιλελευθερισμός στην ουσία σημαίνει ''άκρατος καπιταλισμός'' .
Αρχικά η σύλληψη της ιδέας  του νεοφιλελευθερισμού αποσκοπούσε στον έλεγχο του ασύδοτου καπιταλισμού που οδηγούσε σε κρίσεις. ώστε να αποφεύγονται αυτές οι κρίσεις του συστήματος και η ύφεση της οικονομίας.
Το μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού είχε και έχει ως βασική αρχή την οικονομία της αγοράς που την ελέγχει ένα ισχυρό κράτος με αυστηρούς κανόνες.....!
Αλήθεια ποιος είναι το κράτος στον καπιταλισμό και ποιος βάζει τους κανόνες σ' αυτό το κράτος?
Δεν υπήρξε κράτος κι ούτε θα υπάρξει πότε τέτοιο κράτος όσο την εξουσία την ελέγχει - την κατέχει εκείνη η τάξη (η αστική) που έχει τα μέσα παράγωγης πλούτου άρα και τα  κλειδιά της οικονομίας στα χέρια της.
Ο νεοφιλελευθερισμός με όποια παραλλαγή κι αν εφαρμόστηκε( Φρίντμαν-Σχολή του Σικάγο,Κρούγκμαν κ.α)  ήταν από την αρχή καταδικασμένος  να αποτύχει όπως απέτυχε και η θεωρεία του Κέινς  ΠΕΡΙ  ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥ  ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ - ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ   που επικαλούνται τα αριστερά κόμματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ .
Όλες αυτές οι οικονομικές θεωρίες ακόμα κι εκεί που εφαρμόζονται σήμερα (ΗΠΑ,  Μ. Βρετανία κ.α) δεν απέτρεψαν της κρίσεις γιατί απλούστατα αυτό που δεν χαλιναγωγείται είναι η δίψα του καπιταλιστή για όλο και περισσότερο κέρδος.
Αναπόφευκτη επομένως  είναι η βασική αιτία των κρίσεων, η υπερσυσσώρευση πλούτου(κεφαλαίων) και εμπορευμάτων αδιαθέτων  σε όλο και λιγότερα χέρια.
Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος ενός σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που στάζει αίμα, γιατί όπως πολύ εύστοχα είχε περιγράψει  ο Μαρξ..
 '' Το κεφάλαιο είναι νεκρή εργασία,που σαν βρικόλακας, ζει ρουφώντας το αίμα των λαών και της ζωντανής εργασίας. Και όσο πιο πολύ ζει, τόσο πιο πολύ αίμα θα ρουφάει.""


   ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ