Στο στόχαστρο του κεφαλαίου πηγές, υποδομές, δίκτυα Ενέργειας.
Στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης με παράγοντες του εξωτερικού για την παράδοση πόρων της χώρας σε ξένα και ντόπια μονοπώλια και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής,
Γιάννης Μανιάτης συναντήθηκε με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, David Pearce, για να συζητήσουν «όλο το φάσμα των θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου» όπως επισήμως ανακοινώθηκε.
Ο Έλληνας υπουργός παρέθεσε στον Αμερικανό πρέσβη τις προτεραιότητες της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ (από 1/1/14).
Εστίασαν στις πρόσφατες δραστηριότητες της ελληνικής κυβέρνησης προς «αξιοποίηση» των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την υλοποίηση έργων μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός «Trans Adriatic Pipeline» (TAP) και ο «East Med Pipeline» που θα διέλθουν από την Ελλάδα και θα συνδέσουν τις ευρωπαϊκές αγορές με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κασπία και Ανατολική Μεσόγειο, αντίστοιχα.
Οι ΗΠΑ επιχαίρουν για τον αγωγό TAP και τον στηρίζουν επειδή δυσκολεύει την ανταγωνίστριά τους Ρωσία στην κούρσα για την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, μέσω του λεγόμενου «Νότιου Διάδρομου».
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αναπληρωτή εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πάτρικ Βέντρελ, τον Ιούλη, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη του «Νότιου Διάδρομου», επειδή «αντανακλά τις προσπάθειες της Ευρώπης να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς πόρους της, συμπεριλαμβανομένων των τολμηρών βημάτων προς την κατεύθυνση του ανταγωνισμού και του εμπορίου».
Ο δε «East Med Pipeline» εμφανίζεται ως ελληνικό σχέδιο, σε συνεργασία με Κυπρίους και Ισραηλινούς, για μεταφορά στην Ευρώπη του φυσικού αερίου από τη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, όποτε και αν εξορυχθεί.
Ο Γ. Μανιάτης και ο πρέσβης των ΗΠΑ συζήτησαν επίσης «θέματα αποκρατικοποιήσεων» στον τομέα της ενέργειας, εξ' ου και δήλωση Μανιάτη: «Η πολιτική σταθερότητα της χώρας και η επενδυτική ελκυστικότητά της, αποτελούν τους άξονες πάνω στους οποίους κινείται η εθνική πολιτική».
Τους καλεί να αγοράσουν, να «τοποθετηθούν», αφού και χαμηλά είναι τα τιμήματα των ιδιωτικοποιήσεων και πάμφθηνο εξειδικευμένο προσωπικό τους εξασφαλίζουν, συν φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, μαζί με το «ησυχία, τάξη και ασφάλεια» που θέλουν να επιβάλλουν με εκτεταμένη καταστολή.
Σαν αποτέλεσμα και προς επίρρωση των παραπάνω, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι με τις «πρωτοβουλίες» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, σύντομα η Ελλάδα θα καταστεί ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.
Φυσικά σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και εμπλέκοντας τον φτωχοποιημένο λαό σε περιπέτειες.