Στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση συνεχίζει και κλιμακώνει την επίθεση που ξεκίνησε με την ψήφιση του 3ου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015 και επέκτεινε με την
ψήφιση του νόμου 4387/2016, πριν έναν ακριβώς χρόνο. Το συνολικό κόστος των αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων για την τετραετία 2016 - 2019, χωρίς να συνυπολογιστούν τα μέτρα του 2015, ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ!
Ειδικότερα, τα νέα μέτρα που θα πάνε για ψήφιση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το 2019. Συγκεκριμένα:
-- Στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, από το 2019, θα υπάρξει νέο πετσόκομμα κατά 1,8 δισ. ευρώ, με την επιβολή κατάργησης ή μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους. Η μείωση θα φτάνει μέχρι το 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης (δηλαδή, μέχρι και δύο συντάξεις το χρόνο!), ενώ σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο «στόχος» των 1,8 δισ. ευρώ, η περικοπή θα επεκτείνεται και στις επικουρικές συντάξεις.
-- Από το 2018 επιβάλλεται νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, αφού πλέον τα ποσοστά των κρατήσεων θα γίνονται όχι στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, αλλά σε αυτό θα προστίθεται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών. Η ετήσια επιβάρυνση εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ και θα αφορά περίπου 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Για τον πρώτο χρόνο γίνεται λόγος για «έκπτωση» κατά 15% στις νέες αυξημένες εισφορές, ωστόσο το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου αναφέρει ρητά ότι δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις τα επόμενα χρόνια.
Βέβαια, τα παραπάνω συμπληρώνονται με την πρόσθετη φορολογική αφαίμαξη ακόμα και των χαμηλόμισθων, αλλά και των χαμηλοσυνταξιούχων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, μέσα από τη νέα μείωση του αφορολόγητου, που ισοδυναμεί με λεηλασία ακόμα και των εισοδημάτων που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.