Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Το «παράλληλο πρόγραμμα» του κεφαλαίου


Οι απαιτήσεις του δεν έχουν όρια και η κυβέρνηση τις συζητάει φιλικά

Ο ΣΕΒ, μέσω του πρόσφατου εβδομαδιαίου δελτίου για την οικονομία, επανέρχεται στο «παράλληλο πρόγραμμα» του εγχώριου κεφαλαίου, επισημαίνοντας: «Κυρίως όμως δυο βασικές εισροές για μεγαλύτερες μεταποιητικές επιχειρήσεις, η μισθωτή εργασία(σ.σ. ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας) και η Ενέργεια, υπερφορολογούνται, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτές».Οπως επισημαίνουν, με τη «ζημιά που έχει πλέον υποστεί η οικονομία, η αντιμετώπιση των παραπάνω δεν αρκεί για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Χρειάζονται και θετικές ενέργειες, ένα είδος New Deal, με φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και έργα υποδομών που θα υλοποιήσει ο ιδιωτικός τομέας και μια ευρεία γκάμα παρεμβάσεων για την υποστήριξη αυτών των επενδύσεων».

Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε απόσυρση ψηφισμένων μέτρων του 3ου μνημονίου, που κρίνονται ασύμφορα για τμήματα του κεφαλαίου και τους «επενδυτές».

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Κ. Ζίγκλερ, «είμαστε σε συζητήσεις με την κυβέρνηση και έχουμε βάσιμες ενδείξεις της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών για αντικατάσταση του ειδικού τέλους με εναλλακτικά μέτρα»...

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) προτείνει την κατάρτιση «ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου για όλες τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις».

Σε ανάλογη ρότα με τους εγχώριους βιομήχανους, οι εξαγωγείς, ανάμεσα σε άλλα, προτείνουν: Φιλικό επιχειρηματικό και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο θα δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις ότι θα το εφαρμόσουν για τα επόμενα 20 χρόνια,χωρίς βασικές αλλαγές σε φορολογικό, επενδυτικό και νομικό καθεστώς. Σταθερό μειωμένο φορολογικό συντελεστή επί των κερδών των επιχειρήσεων. Πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης με μειωμένο κόστος χρήματος για τα νέα αναπτυξιακά σχέδια.

Την ίδια ώρα, οι μεγαλοξενοδόχοι του ΣΕΤΕ, με επιστολή που κατάθεσαν στους αρμόδιους υπουργούς, εκφράζουν την «έντονη διαφωνία τόσο σχετικά με τη φημολογούμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα καταλύματα της χώρας, όσο και γενικότερα, με την επιβολή οιασδήποτε νέας επιβάρυνσης στο τουριστικό προϊόν». Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η «τουριστική περίοδος του 2016 έχει ήδη ξεκινήσει κάτω από ασφυκτικές πιέσεις για το σύνολο των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων (...) και οι τουριστικοί οργανισμοί - συνεργάτες του στη διεθνή τουριστική αγορά - βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση και σε σύγχυση», σχετικά με τις εν λόγω πληροφορίες.