Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ:Από το 4,5% επί του συνόλου το 2007, στο 42% σήμερα

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από το 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007, εκτινάχθηκε σήμερα στο 42%, σύμφωνα με όσα λέει η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα.
Το στοιχειό αυτό δίνει ανάγλυφα την εικόνα για
την κατάσταση στην οποία διαβιούν σήμερα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.  
Σύμφωνα με την Λούκα Κατσέλη, «όλες οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικές διαχειριστικές μονάδες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προσφέρουν μία σειρά ευέλικτων και ελκυστικών προϊόντων ρύθμισης».
Στην πραγματικότητα, προσφέρουν ρυθμίσεις που δεν αναιρούν τους ληστρικούς όρους της δανειοδότησης και μ' αυτόν τον τρόπο θέλουν να  διασφαλίσουν ότι οι δόσεις θα καταβάλλονται (έστω και μικρότερες) από το πενιχρό λαϊκό εισόδημα.  
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, «κρίσιμο ζήτημα παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων (...) η έγκαιρη αναδιάρθρωση των δανείων αυτών θα επιτρέψει απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων».
Κατά τα άλλα, η Λούκα Κατσέλη ζητάει κι αυτή επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που προβλέπονται στη διαδικασία της αξιολόγησης, λέγοντας στη συνέντευξη ότι «η άρση κάθε πηγής συστημικής αβεβαιότητας και η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση της αβεβαιότητας και την εμπέδωση εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα».
Σε ότι αφορά τις προοπτικές ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, σημειώνει ότι η ανάπτυξη απαιτεί σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στο ΑΕΠ, που σήμερα έχει μειωθεί στο 11%, περίπου, από 23% πριν από την κρίση.
Για να γίνει αυτό, η πρόεδρος της ΕΕΤ «συστήνει» την προώθηση «στοχευμένων θεσμικών παρεμβάσεων και ισχυρών κινήτρων, όπως η δημιουργία ενός σταθερού και απλουστευμένου φορολογικού πλαισίου, η άρση εμποδίων στην άσκηση επιχειρηματικότητας, η προώθηση βελτιωτικών ρυθμίσεων για την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, η έγκαιρη επίλυση δικαστικών εκκρεμοτήτων, η χρήση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων, η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου κ.λπ.».
Πρόκειται για μέτρα που περιέχονται ή συνοδεύουν τα αντιλαϊκά πακέτα της κυβέρνησης.
Για την άρση των capital controls επισημαίνει ότι «μπορεί να γίνει μέσα στο 2016 εφόσον ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που προανέφερα», ενώ ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει ζήτημα "κουρέματος" καταθέσεων, ούτε νέας ανακεφαλαιοποίησης».