Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Η υπόθεση της «Φολκσβάγκεν» έχει ανοίξει όχι έναν αλλά πολλούς «ασκούς του Αιόλου» στο διεθνή ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ - Γερμανία. Μένει να δούμε τη συνέχειά του

Η υπόθεση του λογισμικού στους πετρελαιοκινητήρες της «Φολκσβάγκεν» (VW) που παραπλανούσε τους ελέγχους καυσαερίων, ώστε να μετρώνται μειωμένοι οι ρύποι, αυτό δηλαδή που αποκαλείται «σκάνδαλο Φολκσβάγκεν», αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ. Και το σκάνδαλο της «Ζήμενς» στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε από έρευνα μεγάλου δικηγορικού γραφείου των ΗΠΑ που ξεκίνησε μετά από καταγγελίες αμερικανικών επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα, είχε σχέση με το σύστημα παρακολούθησης C4i, (κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους), ως μέσο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Το C4i είχε αγοραστεί από την
αμερικανική SAIC («Science Applications International Corp»), η οποία διεκδίκησε το έργο σε κοινοπραξία με άλλες εταιρείες της Ευρώπης και της Ελλάδας. Βασικό στέλεχος της κοινοπραξίας και εργολάβος του συστήματος ήταν η «Ζήμενς», η οποία διέθετε ένα από τα σημαντικότερα υποσυστήματα του C4i, το λεγόμενο ΤΕΤΡΑ. Δηλαδή η «Ζήμενς» συνεργαζόταν με τη SAIC. Οταν η «Ζήμενς» μπήκε στην αγορά οπλικών συστημάτων και μάλιστα σε 160 χώρες (σε τόσες έψαχναν σκάνδαλα με μίζες της «Ζήμενς»), τότε άρχισαν οι Αμερικάνοι να βγάζουν σκάνδαλα στη φόρα. Ηταν θέμα οξύτατου ανταγωνισμού. Παρόμοιο ζήτημα είναι και αυτό της «Φολκσβάγκεν».
Από παλιότερη κινητοποίηση εργατών της «Φολκσβάγκεν», στη βόρεια ΓερμανίαΟ όμιλος VW έχει και στο παρελθόν κατηγορηθεί για σκάνδαλα, όπως η υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπείας με την πρόσληψη στη VW του Lopez που εργαζόταν μέχρι τότε στην «Οπελ» και πήρε μαζί του πολλά βιομηχανικά και εμπορικά μυστικά.


Το 2008, όταν εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, ο τότε Πρόεδρος Μπους ενίσχυσε με κρατικό χρήμα, όχι μόνο τις τράπεζες, αλλά και τους επιχειρηματικούς ομίλους στη βιομηχανία με πρώτη απ' όλες την αυτοκινητοβιομηχανία. Εδωσε τεράστια ποσά στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ τη «Τζένεραλ Μότορς», αλλά και στη «Φορντ». Τότε είχε ζητήσει από τη Γερμανία να χρηματοδοτήσει τη θυγατρική της «Τζένεραλ Μότορς» στη Γερμανία που είναι η «Οπελ». Η Α. Μέρκελ αρνήθηκε, θεωρώντας ότι χρηματοδοτεί με γερμανικό χρήμα αμερικάνικο επιχειρηματικό όμιλο. Είχε πει χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει μια αυτοκινητοβιομηχανία, με κίνδυνο το χρήμα να φύγει για τις ΗΠΑ. Να σημειώσουμε ότι και η γερμανική «Φορντ» είναι θυγατρική της αμερικάνικης «Φορντ». Εχει τη σημασία του να το θυμόμαστε ως ένα στοιχείο που δείχνει επίσης τους οξύτατους ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ - Γερμανίας που ενισχύονται σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣΣάββατο 10 Οχτώβρη 2015