Ο διευθύνων σύμβουλος της «Volkswagen» Μάρτιν Βίντερκορν, παραιτήθηκε σήμερα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει πλήξει τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία στα 78 χρόνια της ιστορίας της. «Η "Volkswagen" χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα - επίσης και όσον αφορά το προσωπικό της. Ανοίγω το δρόμο για αυτό το νέο ξεκίνημα με την παραίτησή μου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βίντερκορν.
Στην ανακοίνωση το πρώην πλέον στέλεχος της εταιρείας δηλώνει ουσιαστικά «άγνοια» για την υπόθεση, λέγοντας ότι «σοκαρίστηκε» από την αποκάλυψη ότι ήταν δυνατή μια τέτοια κακοδιαχείριση σε τόσο μαζική κλίμακα από την εταιρεία. Ωστόσο, η φράση που συνήθιζε να λέει
ο Βίντερκορν με αρκετή δόση έπαρσης «γνωρίζω κάθε βίδα των αυτοκινήτων μας!», υποδεικνύει ότι ήξερε πολύ περισσότερα από όσα δηλώνει ότι γνώριζε...
Γνώριζε και το υπουργείο Μεταφορών
Την ίδια ώρα, το γερμανικό υπουργείο Μεταφορών επιβεβαίωνε ουσιαστικά ότι γνώριζε την ύπαρξη μιας γενικότερης διαφοράς μεταξύ των τιμών που καταγράφονται στις «δοκιμές» και σε κανονικές συνθήκες οδήγησης, αλλά αρνήθηκε ότι γνώριζε πως η «Volkswagen» χρησιμοποιούσε το συγκεκριμένο λογισμικό για να παραποιεί τις μετρήσεις των εκπομπών ρύπων.
Το υπουργείο, σε ανακοίνωσή του από τις 28 Ιούλη, δήλωνε ότι είχε γνώση του θέματος και ότι επιδίωκε την επιβολή αυστηρότερων κανόνων. Η απάντηση ωστόσο, δεν αναγνώριζε εσκεμμένη νοθεία στις μετρήσεις. Το θέμα το είχαν ανακινήσει μέλη του κόμματος των Πρασίνων, που είχαν κάνει αναφορά στην κυβέρνηση, σχετικά με τις αποκλίσεις μεταξύ των εκπομπών κατά τη διάρκεια δοκιμών και κατά τη διάρκεια της κανονικής οδήγησης.
Πόλεμος συμφερόντων
Το μεγάλο σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε από τις αμερικανικές αρχές, ότι δηλαδή περίπου 11 εκ. οχήματα της εταιρείας είναι εφοδιασμένα με ένα λογισμικό εξαπάτησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις από τη Δευτέρα. Η αποκάλυψη του σκανδάλου δεν σχετίζεται βέβαια με τις «ανησυχίες» των Αμερικανών για το περιβάλλον ή τη «δικαιοσύνη», αλλά με τον εντονότατο ανταγωνισμό των αμερικάνικων μονοπωλίων με αυτά της Γερμανίας και άλλων χωρών της ΕΕ, για τον έλεγχο ακόμη μεγαλύτερων κομματιών της αγοράς.
Οι αμερικανικές αρχές διεξάγουν έρευνα για την υπόθεση και η εταιρεία κινδυνεύει με πρόστιμο που θα μπορούσε να αγγίξει και τα 16 δισ. ευρώ, ενώ η μετοχή της υποχώρησε κατά 20% χθες.