Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Συμφωνία και «μεταρρυθμίσεις» ζητάνε οι τραπεζίτες

Στον «χορό» της καλλιέργειας κλίματος υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας με τους δανειστές, που θα την πληρώσει πάλι ο λαός, μπαίνουν και οι τραπεζίτες.
Σε τηλεοπτική της συνέντευξη, η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, πρέπει να κλείσει η συμφωνία και να αποκατασταθεί η ρευστότητα».
Σε ότι αφορά τα «κόκκινα δάνεια» και το ενδεχόμενο διαγραφής τους, τόνισε ότι μια διαγραφή σε
οριζόντιο επίπεδο δεν πρέπει να γίνει. Αρκέστηκε σε διαπιστώσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και τους υπέδειξε να κάνουν «σωστή ρύθμιση των δανείων».
Όπως είπε, «γίνονται κινήσεις από τις τράπεζες, τόσο μέσω νέων ρυθμίσεων αλλά και προσφοράς νέων προϊόντων στον τομέα αυτό όσο και μέσω της δημιουργίας νέων δομών μέσα στις τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα».
Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε «μεταρρυθμίσεις», ζητάνε με παρεμβάσεις τους στον Τύπο και οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ισχυρίζεται ότι «μια ειλικρινής μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σε συνδυασμό με τη βούληση για απαρέγκλιτη τήρησή της, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα ελκυστικό πόλο επενδύσεων».
Ο Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, προσθέτει ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω μιας νέας εθνικά επωφελούς συμφωνίας, θα απελευθερώσει την ισχυρή δυναμική της οικονομίας μας και θα τη θέσει σε τροχιά αναπτύξεως η οποία θα είναι και βιώσιμη και μακράς διάρκειας».
Ο Άνθιμος Θωμόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρει: «Χωρίς επενδύσεις δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την προσαρμογή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και να δώσουμε απάντηση στα εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα που συσσώρευσε η παρατεταμένη ύφεση, δημιουργώντας προοπτική και ελπίδα ανάκαμψης».
Ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, σημειώνει ότι «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο. Είναι άμεση η ανάγκη για ρεαλιστική συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους, που θα πρέπει να υιοθετηθεί από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος, όπως σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο, που σήμερα αφήνουν πίσω τους το τέλμα της κρίσης και διαμορφώνουν ένα πιο αισιόδοξο αύριο».