Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Συνεχίζονται τα παζάρια στις Βρυξέλλες

Συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα με τους δανειστές επιδιώκει η κυβέρνηση, στα παζάρια που συνεχίζονται στο λεγόμενο «Brussels Group».
Το γεγονός, εξάλλου, ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε στο Bloomberg πως πλέον γίνονται «σοβαρές συζητήσεις» για το ελληνικό ζήτημα, προϊδεάζει για μια ακόμα «βαριά» συμφωνία για το λαό.
Ο ίδιος πάντως φρόντισε να αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση.
Τα αποτελέσματα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες θα μεταφερθούν στο Euro Working Group και στη συνέχεια στο
Γιούρογκρουπ που θα γίνει στις 11 Μάη.
Την «καλυτέρευση του κλίματος» στις Βρυξέλλες διαπιστώνει η πλειοψηφία των διεθνών ΜΜΕ.
Για παράδειγμα, το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics γράφει ότι «οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης έχουν σαφή εντολή και συμμετέχουν στις συνομιλίες καλά προετοιμασμένοι ως προς τα θέματα της συζήτησης».
Ομοίως, το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe έχει τίτλο «Ελλάδα: Η Επιτροπή χαιρετίζει το νέο εποικοδομητικό πνεύμα στις συζητήσεις» και η διαδικτυακή πύλη Politico, γράφει: «Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, αλλά τα βήματα αυτά ενδέχεται να μην είναι αρκετά για να απελευθερώσουν κρίσιμα κεφάλαια από το πακέτο διάσωσης».
Το ίδιο δημοσίευμα παρατηρεί ότι «οποιαδήποτε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες θα εξακολουθεί να αποτελεί μια βραχυπρόθεσμη λύση».
Η διαδικτυακή πύλη EU Observer φιλοξενεί δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου ο οποίος λέει ότι «θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε τεχνικό επίπεδο με ένα χρονοδιάγραμμα που να συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα».
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, που δημοσιεύεται το Σάββατο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει απαισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις και σημειώνει: «Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, δεν έχουμε ακόμη την αναγκαία καθαρότητα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα», αλλά «κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ο ίδιος σημειώνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Γιούρογκρουπ, και να υιοθετήσει βιώσιμές και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές. Αν θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει και την ανάλογη χρηματοδότηση». 
902.gr