Η επιτάχυνση και εξειδίκευση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και η αναλυτική κοστολόγηση και αξιολόγηση των μέτρων απέναντι στον ελληνικό λαό είναι τα θέματα της επόμενης φάσης της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ, ΕΚΤ), όπως συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μάρτη.
Η συζήτηση κράτησε μόλις 30 λεπτά για το θέμα της Ελλάδας. Επί της ουσίας, αφορούσε την ακριβή εφαρμογή των δεσμεύσεων που προβλέπονται με την απόφαση του
Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη και έτσι η συζήτηση ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα.
Όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους, την Τετάρτη θα ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις των ελληνικών Αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ενώ η «αξιολόγηση» θα συνεχιστεί και στην Αθήνα, με επισκέψεις των κλιμακίων στα υπουργεία και άλλους κρατικούς φορείς.
Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ξεκινάει εντατικά η διαδικασία των τεχνικών διαβουλεύσεων, ενώ απέκλειαν το ενδεχόμενο να μεταβούν τα κλιμάκια των «θεσμών» στην Αθήνα. Ωστόσο, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «θα υποδεχθούμε τους τρεις θεσμούς στην Αθήνα», αλλά αυτό δεν θα γίνει με τον τρόπο που γίνονταν παλιότερα, που παρέπεμπε σε «αποικιακές συμπεριφορές».
Επίσης, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε ως κύριο στόχο τη γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» του ελληνικού προγράμματος. «Συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για χάσιμο. Οι συζητήσεις πρέπει ν' αρχίσουν και θ' αρχίσουν την Τετάρτη, με στόχο την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της "αξιολόγησης"» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα». «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών και παράλληλα να μη λαμβάνονται μονομερείς δράσεις από την Ελλάδα» σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας πως «πρώτα η συμφωνία και η εφαρμογή της και μετά η εκταμίευση των δόσεων».
«Θέλουμε να δούμε απτές, αποτελεσματικές αποφάσεις. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο (...) Είναι σημαντικό οι δεσμεύσεις να μπουν σε διαδικασία υλοποίησης και σε νομοθετικό επίπεδο». Γι' αυτό χρειάζεται η συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί. Ενώ προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι η Ελλάδα «δεν αποτελεί το κεντρικό θέμα των συζητήσεων», λέγοντας ότι στην προηγούμενη συνάντηση «υπήρξε μια κοινή δήλωση, αλλά μετά από αυτό δεν έχουν γίνει πολλά». Παράλληλα, τόνισε ότι «αναμένονται τα συμπεράσματα της τρόικας...».
«Έχω την αίσθηση πως οι ελληνικές Αρχές έχουν αποφασίσει ότι η ομάδα που ηγείται της διαπραγμάτευσης θα έχει επίκεντρο το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης», δήλωσε από την πλευρά του, προσερχόμενος στο Γιούρογκρουπ, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μ. Νούναν. Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης εξέδωσε ανακοίνωση όπου επισημαίνει ότι «την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Γιούρογκρουπ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης».
Στα μέσα της εβδομάδας (Τετάρτη ή Πέμπτη) συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με ζήτημα το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA). Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση της χρηματοδότησης με το «κανονικό καθεστώς» (απευθείας από την ΕΚΤ) απαιτεί την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης.
Συμπληρώνεται η λίστα Βαρουφάκη
Στο μεταξύ, με άξονα τη διόγκωση των φορολογικών εσόδων κινούνται και οι «βελτιωτικές» - συνοδευτικές προτάσεις που κατέθεσε σήμερα η συγκυβέρνηση, προκειμένου να συμπληρωθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Συγκεκριμένα, στην 3η κατά σειρά λίστα, περιλαμβάνονται:
-- Υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών, χωρίς κανένα πρόστιμο.
-- Κατάθεση τροπολογίας για τις «τριγωνικές συναλλαγές» επιχειρήσεων που έχουν ως στόχο την επίσημη φοροδιαφυγή. Πρόκειται για ευχολόγιο, καθώς οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι, έχουν κάθε δυνατότητα ανατιμολόγησης των εμπορευμάτων που αγοράζουν, προκειμένου να εμφανίσουν χαμηλότερα έσοδα και κέρδη.
-- «Κίνητρα» ώστε οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις λιανικής για τις αγορές τους. Επανέρχεται η πρόταση της προηγούμενης συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) για τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία», με την οποία θα κληρώνονται διάφορα μικροποσά.