Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Υπεύθυνη δήλωση ότι απεργείς «με γνώση των συνεπειών του νόμου»

Μια μέρα πριν την απεργία, η αλυσίδα καφέ «Μikel» εξανάγκασε εργαζόμενη να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι απεργεί «με γνώση των συνεπειών του νόμου», όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που υποχρεώνει τους νεοπροσλαμβανόμενους να υπογράψουν δήλωση ότι δεν θα απασχολούνται ούτε θα σχετίζονται με άλλη ομοειδή επιχείρηση, ακόμα και ένα χρόνο μετά τη λύση της σύμβασής τους! Το παράδειγμα δεν είναι μεμονωμένο, αφού η τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς πάει σύννεφο,
ιδιαίτερα όταν πρόκειται να κάμψει αγωνιστικές διαθέσεις και να αποδυναμώσει μια απεργιακή κινητοποίηση, όπως η χτεσινή. Στην προκειμένη περίπτωση, η εργοδοσία είπε στην εργαζόμενη ότι «αυτή είναι η γραμμή της εταιρείας», επιβεβαιώνοντας ότι «πίσω από τη βιτρίνα των πολυδιαφημισμένων αλυσίδων επισιτισμού κρύβεται η πιο στυγνή εκμετάλλευση, η τρομοκρατία και η αδίστακτη επιβολή των χειρότερων μορφών εργασίας», όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο.
«Αδικαιολόγητα απούσες...»
Ως «αδικαιολόγητα απούσες» καταγράφηκαν χτες στο παρουσιολόγιο οι 5 σπουδάστριες της Επαγγελματικής Σχολής του ΟΑΕΔ στου Ρέντη που κάνουν την πρακτική τους στον παιδικό σταθμό του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας. 
Στην πραγματικότητα, όμως, και οι 5 δεν πήγαν για δουλειά γιατί, όπως είχαν αποφασίσει, συμμετείχαν στην απεργία. Απόφαση συμμετοχής πήρε, μετά από συζήτηση, όλο το τμήμα των βρεφοκόμων και βρέθηκε με το πανό του στη συγκέντρωση. Και η απόφασή τους κάθε άλλο παρά «αδικαιολόγητη» ήταν. Από τη μια, γιατί τη μέρα της πανελλαδικής απεργίας είναι δικαίωμα κάθε σπουδαστή και σπουδάστριας να συμμετέχει σε αυτή, δίπλα στους υπόλοιπους εργαζόμενους, παρά τις απειλές των προϊσταμένων και διευθυντών πως η απουσία από την πρακτική είναι «αδικαιολόγητη», πως δεν είναι εργαζόμενοι αλλά «πρακτικάριοι» και άλλα παρόμοια που επαναλήφθηκαν για μια ακόμα φορά την παραμονή. Από την άλλη, γιατί η κατάσταση που αντιμετωπίζουν στις σχολές και στην πρακτική τους γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός είναι αποψιλωμένος από προσωπικό και λειτουργεί, αποκλειστικά σχεδόν, από τις 5 σπουδάστριες. Ετσι, χτες, παρέμεινε κλειστός.

Ριζοσπάστης Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014