Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

ΕΕ:Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με πρόσχημα την μακροζωία

Η περαιτέρω ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και το χτύπημα των κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων στη λογική της επέκτασης του εμπορευματοποιημένου χαρακτήρα τους κυριάρχησαν στο τελευταίο -επί ελληνικής προεδρίας- Συμβούλιο των υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε την Πέμπτη 19 Ιούνη στο Λουξεμβούργο
υπό την προεδρία του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση.

Από τη συζήτηση προέκυψε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πως απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», δηλαδή το τσάκισμα των ΣΣΕ, το μοίρασμα της μιας θέσης εργασίας σε δυο και τρία κομμάτια κλπ. Επίσης, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά με όρους εργασιακού μεσαίωνα και η «άρση των αναντιστοιχιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας», όπου επί της ουσίας δεν θα ισχύει κανένα προστατευτικό πλαίσιο και δικαιώματα.

Αναφορικά με τις συντάξεις, από τη συζήτηση προέκυψε ότι η «σύνδεση της θεσμοθετημένης ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής αποτελεί μια από τις επιλογές για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Όπου χρειάζεται, θα πρέπει να μειώνεται το τυχόν χάσμα μεταξύ θεσμοθετημένης και πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης». Εδώ έχουμε την πλέον κυνική ομολογία ότι επίκειται στα πλαίσια της ΕΕ και ανεξαρτήτως μνημονίων δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μακράν πέραν των σημερινών, που ήδη έχουν αυξηθεί, σε συνδυασμό με τη ραγδαία μείωση των συντάξεων, των επιδομάτων και των άλλων παροχών που έχουν απομείνει, ενώ στο όνομα της βιωσιμότητας προκρίνεται η ιδιωτικοποίηση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Ταυτόχρονα, θα καταργηθεί το όποιο πλαίσιο πρόωρων καθεστώτων συνταξιοδότησης είχε κατακτηθεί, όπως γυναικεία μητρότητα, Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, λόγω Αναπηρίας και λοιπές κατηγορίες.

Ο Γ. Βρούτσης θριαμβολόγησε για τη «δεδομένη αξιοσημείωτη πρόοδο που επιτεύχθηκε επί της ελληνικής προεδρίας, που είναι προς το συμφέρον των κρατών - μελών, ώστε να επιτύχουν πολιτική συμφωνία το δυνατόν συντομότερο κατά την ιταλική προεδρία».

Ενδεικτικό του τι δρομολογείται στα πλαίσια της ΕΕ είναι η αποστροφή του υπουργού για «ευκαιρίες εξέλιξης», για «αξιοπρεπή διαβίωση» και για «αλληλεγγύη που να στοχεύει στους αδύναμους».
πηγη:http://902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/45954/symvoylio-yp-apasholisis-ayxisi-ton-orion-ilikias-syntaxiodotisis-me