Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Καλοκαίρι: Καιρός για μπάνιο, αλλά πως;

Ούτε μια μέρα διακοπές δεν θα κάνει το 73% του ελληνικού λαού σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ, ενώ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κάνει λόγο για μείωση του εσωτερικού τουρισμού κατά 50% σε σχέση με το 2008.

Αυτά και μόνο τα δύο ξερά αριθμητικά στοιχεία φανερώνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες
εργαζόμενοι και άνεργοι και οι οικογένειές τους, χτυπημένη αμείλικτα από την καπιταλιστική κρίση και την πολιτική που εξυπηρετεί τα μονοπώλια, το καλοκαίρι που βρίσκεται επί θύραις δεν θα έχουν κανένα περιθώριο να ξεκουραστούν έστω λίγες μέρες.

Μόνη λύση για αυτούς και τα παιδιά τους ένα μπάνιο στη θάλασσα σε μια κοντινή παραλία. Όμως και σε αυτή την περίπτωση το κόστος για τη λαϊκή οικογένεια, που μετράει ακόμα και το ευρώ για να αντεπεξέλθει, είναι το ίδιο άπιαστο όνειρο πλέον.

Με περσινές τιμές, το μπάνιο μιας τετραμελούς οικογένειας φτάνει ούτε λίγο ούτε πολύ σε ένα μεροκάματο. Για παράδειγμα, στην πλαζ του Αλίμου η είσοδος ήταν πέρσι 5 ευρώ κατά άτομο, στην Ακτή Βουλιαγμένης 4 ευρώ, στη Βάρκιζα 5 ευρώ κλπ. Προσθέτοντας σε αυτά τη βενζίνη ή τα εισιτήρια στα ΜΜΜ, χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι δεν θα δουν φέτος το γαλάζιο της θάλασσας. 

Και αυτό γιατί παραλίες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή ανάσας και ζωής για τους εργαζόμενους βρίσκονται στα χέρια ιδιωτικών και κερδοσκοπικών συμφερόντων.

Με αλλεπάλληλες κυβερνητικές πράξεις και συνακόλουθες ενέργειες της τοπικής διοίκησης, έχουν εμπορευματοποιηθεί και παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο ακτές, δάση, μεγάλοι ελεύθεροι χώροι.

Μόλις τον περασμένο Φλεβάρη, η συγκυβέρνηση προχώρησε με Κοινή Υπουργική Απόφαση στην παραχώρηση στους δήμους αιγιαλών, ελεύθερων παραλιών, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και ποταμών της χώρας, με στόχο οι δήμοι ή επιχειρηματίες να τις εκμεταλλευτούν εμπορικά.

Η απόφαση βάζει έναν απαράβατο όρο για να παραχωρηθούν αυτές οι εκτάσεις στους δήμους.

Να αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν έσοδα. Το 20% αυτών των εσόδων θα εισπράττει το κράτος. Εάν δεν υπάρχει εμπορική αξιοποίηση και έσοδα από ομπρέλες, ξαπλώστρες, υπηρεσίες προς τους λουόμενους και σταθερές ή τροχήλατες καντίνες, δεν παραχωρείται τίποτα!

Η ξεκούραση και η αναψυχή αποτελούν δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που τους στερείται, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα και οι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστούν δωρεάν.

Το ΚΚΕ, με σειρά πρωτοβουλιών, έχει καλέσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, μέσα από τον κοινό αγώνα τους, να βάλουν φραγμό στην αντιλαϊκή πολιτική που αποτελεί οδοστρωτήρα κάθε εργατικού δικαιώματος και να την ανατρέψουν.

Να διεκδικήσουν:


  • Δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις ακτές.


  •     Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών και υπηρεσιών στις παραλίες που θα παρέχονται δωρεάν στο λαό.
  •     Κατάργηση όλων των διοδίων.
  •     Δημόσιες - σύγχρονες - ασφαλείς - φθηνές - τακτικές αστικές συγκοινωνίες για το λαό. Επέκταση του δικτύου σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που θα λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους.
  •     Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50%, ώστε να ανακουφιστεί η πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
  •     Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμΕΑ ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών, των φοιτητών, των στρατευμένων νέων.