Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις των μαθητών των Μουσικών - Καλλιτεχνικών Σχολείων ."ΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ"(VIDEO-ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία και με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων Αττικής στο υπουργείο Παιδείας. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε  με αφορμή τα κενά των εκπαιδευτικών, τη μεταφορά και τη σίτιση των μαθητών.
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τραγούδια με τον Γιώργο Σαρρή. Δείτε το βίντεο παρακάτω


Μαθητές από τα Μουσικά Σχολεία αλλά και από Επαγγελματικά Λύκεια διαδέχονταν ο ένας τον άλλο στην εξέδρα που έχει στηθεί και μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους. Όπως τόνισαν οι μαθητές, ελλείψεις σε καθηγητές αντιμετωπίζουν σε μουσικά μαθήματα στα Μουσικά Σχολεία, σε μαθήματα ειδικότητας στα ΕΠΑΛ και σε μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά στα Γενικά Λύκεια.
Παίρνοντας το λόγο ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων Παναγιώτης Κουφαλάκος, τόνισε ότι μαθητές και γονείς ζητάνε το αυτονόητο, ενώ απαντώντας στον υπουργό που έριξε τις ευθύνες για τις ελλείψεις στην κρίση τόνισε ότι τα Μουσικά Σχολεία ποτέ δεν είχαν καθηγητές στην ώρα τους. 

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις γίνονται σε όλες σχεδόν τις πόλεις που λειτουργούν Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, ενώ σε ορισμένες περιοχές όπως στην Καλαμάτα και τον Πύργοπραγματοποιούνται συγκεντρώσεις από κοινού με τους μαθητές των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ οι οποίοι ζητούν άμεση κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. 
Τα Μουσικά Σχολεία αντιμετωπίζουν κενά 17.000 ωρών εβδομαδιαία. Στα σχολεία έχει αρχίσει η τοποθέτηση αναπληρωτών καθηγητών, αλλά στα Μουσικά Σχολεία ειδικά, όπως καταγγέλλουν οι γονείς, οι αναπληρωτές καλύπτουν μόλις το 50% των κενών, ενώ δεν έχει φτάσει κανείς από τους εμπειροτέχνες για τη διδασκαλία μουσικών οργάνων. Η ύπαρξη τόσων πολλών κενών δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους και υπονομεύει την ίδια την ύπαρξή τους. 
Οι μαθητές από τα Μουσικά Σχολεία ΑλίμουΙλίουΠαλλήνης και Πειραιά και από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα έχουν στο πλευρό τους την Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ)  και τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο. Οι γονείς καταγγέλλουν ότι στο αίτημά τους να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου, ώστε να πάρει θέση για τα παραπάνω, έλαβαν αρνητική απάντηση.
Τα αιτήματα της πανελλαδικής κινητοποίησης είναι: 
- Να καλυφθούν, εδώ και τώρα, τα χιλιάδες κενά των εκπαιδευτικών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 
- Να δοθεί, εδώ και τώρα, ένα γεύμα σε κάθε μαθητή, σε όλα τα σχολεία με την ευθύνη του κράτους και τις υποδομές των Δήμων χωρίς χορηγούς και ΜΚΟ. 
- Καμία σύμπτυξη τμήματος, καμία συγχώνευση σχολείου, 20 μαθητές στην τάξη. 
- Αποκλειστικά δωρεάν, δημόσια και ασφαλή μεταφορά των μαθητών. 
- Άρση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών στον τομέα των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν, επαναλειτουργία  όλων των τομέων που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.
- Όχι στην ιδιωτικοποίηση της τεχνολογικής εκπαίδευσης.