Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η στιγμή της ανακοίνωσης του θανάτου του Νέλσον Μαντέλα από τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα (video)

«Το έθνος έχασε το σημαντικότερο τέκνο του, ο λαός έχασε τον πατέρα του». Με αυτά τα λόγια και ντυμένος στα μαύρα ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα ανακοίνωσε το θάνατο του Μαντέλα αργά τη νύχτα της Πέμπτης.
Ο «Μαντίμπα» πέθανε γαλήνια στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, στα 95 του χρόνια, περιστοιχισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του.

«Σκεφτόμαστε επίσης τους συντρόφους και τους φίλους του που πολέμησαν μαζί με τον Μαντίμπα, σκεφτόμαστε το λαό που σήμερα θρηνεί τον χαμό του μοναδικού ανθρώπου που πάνω απ' όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση» τόνισε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος.
Ο Ζούμα τόνισε ότι ο Μαντέλα

θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη και ότι οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες από την Παρασκευή έως και την τέλεση της κηδείας του.
Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
«Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, αγωνιστή, συμβόλου της πάλης ενάντια στο Απαρτχάϊντ, πρώην προέδρου του Αφρικάνικου Εθνικού Κογκρέσου και πρώτου εκλεγμένου προέδρου της Νότιας Αφρικής σε πολυφυλετικές εκλογές.
Ο «Μαντίμπα», όπως τον αποκαλούσαν τα λαϊκά στρώματα, ταυτίστηκε με τον αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία και τις φυλετικές  διακρίσεις, ενάντια στην πείνα και τη φτώχεια.
Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον  αγώνα του Αφρικάνικου Εθνικού Κογκρέσσου –πολιτικό και ένοπλο- ενάντια στο Απαρτχάιντ και για τη δράση του αυτή φυλακίστηκε επί 27 χρόνια. 
Συνεργάστηκε στενά με το Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, στο πλαίσιο της συμμαχίας, και έδρασε πλάι πλάι με ιστορικά στελέχη του, όπως ο Τζο Σλόβο και ο Κρίς Χάνι.  
Για αυτή του τη δράση τιμήθηκε από την ΕΣΣΔ με το μετάλλιο Λένιν όπως και με το Νόμπελ Ειρήνης, ενώ το Νοτιοαφρικάνικο ΚΚ το 1998 του απένειμε  το βραβείο ειρήνης «Κρίς Χάνι».
Η κληρονομιά των λαϊκών αγώνων, στους οποίους συμμετείχε και πρωτοστάτησε ενάντια στις διακρίσεις, τη φτώχεια, την ανεργία, τις ανισότητες, βρίσκει σήμερα έκφραση, νόημα και σκοπό στην πάλη των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων της Νότιας Αφρικής και όλου του κόσμου ενάντια στα μονοπώλια, την εκμετάλλευση και τον καπιταλισμό».
Ο Αλέξης Τσίπρας 
"Ο ελληνικός λαός με θαυμασμό και αλληλεγγύη ακολούθησε τον αγωνιστικό βηματισμό του θρυλικού Νέλσον Μαντέλα για δεκαετίες, ταυτίστηκε με τους αγώνες του και τις ιστορικές κατακτήσεις του λαού της Ν. Αφρικής που αυτές τις μέρες θρηνεί για το χαμό του. Ο Μαντίμπα μας δίδαξε πολλά. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των πιο δημοκρατικών και επαναστατικών ιστορικών παραδόσεων της οικουμένης. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο λαό της Νότιας Αφρικής".
Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας ότι αποτέλεσε ένα πρότυπο ηγέτη.
«Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ένας ηγέτης που ενέπνευσε το λαό του, ένας ιδιαίτερα αξιόλογος άνθρωπος», είπε. «Επί χρόνια συμβόλιζε την ελπίδα της Νότιας Αφρικής για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς».

Η Νότιος Αφρική και ο κόσμος έχασαν «έναν κολοσσό, την επιτομή της ταπεινότητας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης» ανακοίνωσε το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο λίγη ώρα μετά την είδηση του θανάτου του Μαντίμπα.
«Κατάφερε περισσότερα από ότι θα μπορούσε να κάνει ένας και μόνο άνθρωπος» είπε ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος του πρώην προέδρου της Νοτίου Αφρικής. «Δεν ανήκει πλέον σε εμάς. Ανήκει στην Ιστορία» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.