Απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης νέου δανείου προς την Ελλάδα.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» προαναγγέλλει συνέχιση των βάρβαρων μέτρων, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι οι άλλες χώρες της κρίσης και για το λόγο αυτό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να σταθεί στα δικά της πόδια».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρει ότι
στα μέσα του 2014 θα αποφασιστεί εάν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει, σε αυτή την περίπτωση θα «πρόκειται για ένα πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που έχουμε δώσει στο πλαίσιο του παρόντος προγράμματος». Προσθέτει πως «δεν θα πρόκειται για κούρεμα του χρέους. Κάναμε ένα κούρεμα στα τέλη του 2011 - αρχές 2012 και αυτό φτάνει».
Θέλοντας να δικαιώσει το μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που έχει επιλέξει η Γερμανία σε σχέση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, ισχυρίζεται ότι η έξοδος της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης, αποτελούν απόδειξη ότι «ήταν επιτυχής η ευρωπαϊκή πολιτική που συνέδεε την παροχή βοήθειας με μεταρρυθμίσεις».
Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα έχουν τέλος, λέγοντας πως «τα χειρότερα τα αφήσαμε πίσω μας, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά».
Όπως λέει, «οι χώρες της κρίσης θα πρέπει να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους και να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μόνο μια ανταγωνιστική Ευρώπη είναι ισχυρή και ανθεκτική στις κρίσεις». Άλλωστε, στη συνέχιση των αποκαλούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συγκλίνουν όλες οι συνταγές διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, για να αυξηθεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων.
Αναφερόμενος στις υπερχρεωμένες τράπεζες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γενικευθεί ο επιμερισμός των βαρών στους καταθέτες τους οποίους αντιμετωπίζει ως «πιστωτές», στο όνομα της «προστασίας» των «Γερμανών φορολογουμένων».