Με ανοιχτά όλα τα θέματα αλλά και με την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι «υπάρχει πρόοδος» ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που είχε η τρόικα με το υπουργείο Οικονομικών και το πρωί και το απόγευμα.
Η εξέλιξη αυτη φέρνει πιο κοντά μια τελική συμφωνία για την λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Οι επικεφαλής της τρόικας
αναχωρούν για να επιστρέψουν στην Αθήνα την Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της Πέμπτης, στη συνεδρίαση του οποίου πιθανότατα δε θα υπάρχει έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα παραμείνουν στην Αθήνα.
Φαίνεται πως οι δύο πλευρές ίσως καταλήξουν τις επόμενες επαφές στο ύψος των νέων σκληρών μέτρων για την κάλυψη τόσο του χρηματοδοτικού όσο και του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά πως είναι σε καλό δρόμο οι διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αν και ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε νωρίτερα πως «η Ελλάδα και η τρόικα βρίσκονται ακόμη δισεκατομμύρια μακριά, χιλιόμετρα μακριά, επί των δημοσιονομικών μέτρων και του δημοσιονομικού κενού του 2014».
Η ανώνυμη δήλωση προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «όποιος έκανε αυτή τη δήλωση για τις δημιουργικές συζητήσεις με την τρόικα να έχει το θάρρος να το πει με το όνομα του. Με την τρόικα δε μας χωρίζουν μίλια αλλά μέτρα».
Το βέβαιο είναι πως και από τις συζητήσεις της Τρίτης δεν προέκυψε τελική συμφωνία ούτε για το χρηματοδοτικό κενό του 2014 ούτε για το δημοσιονομικό κενό του νέου προϋπολογισμού, τον οποίο η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει έως τις 21 Νοέμβρη και χωρίς την έγκριση της τρόικας αν έως τότε δεν υπάρξει συμφωνία για το ύψος και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Ανοιχτό και το θέμα των πλειστηριασμών
Στην πρώτη συνάντηση παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη κυριάρχησε το θέμα των πλειστηριασμών και των επαγγελματικών μισθωμάτων.
Οι πρώτες αναφέρουν πως παραμένουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών. Η κυβέρνηση θέλει «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με προστασία μόνο όσων αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν, ενώ η τρόικα ζητά λιγότερες έως και καθόλου προϋποθέσεις.
Για τις επαγγελματικές μισθώσεις οι επικεφαλής της τρόικας εμμένουν στην άμεση και πλήρη απελευθέρωση τους, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να χρυσωθεί το χάπι με την προστασία των παλιών εμπορικών μισθώσεων.