Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Διαθέσιμα από σήμερα τα Windows 8.1 -Το update είναι δωρεάν για τους κατόχους των Windows 8

To πολυαναμενόμενο update για το λειτουργικό – ναυαρχίδα της, Windows 8, κατέστησε διαθέσιμο σήμερα η Microsoft. Τα Windows 8.1 έχουν ως στόχο, πέρα από την αναβάθμιση του λειτουργικού, την διόρθωση κάποιων από τα προβλήματα των Windows 8, όπως αυτά είχαν επισημανθεί από επικριτές τους.
Στις βασικές αλλαγές που φέρνει το update συμπεριλαμβάνονται η επαναφορά
του start button («έναρξη»), καθώς και η δυνατότητα έναρξης του υπολογιστή σε «παραδοσιακό» desktop περιβάλλον αντί για το  tiled interface (πλακίδια) των Windows 8, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για χρήση σε φορητές συσκευές με οθόνες αφής.  
Η Microsoft κυκλοφορεί το εν λόγω update σε μία κομβική στιγμή, λίγο καιρό μετά την αποχώρηση του επικεφαλής της, Στιβ Μπάλμερ, και ενώ οι πωλήσεις PC σημειώνουν πτώση διεθνώς. Τα Windows 8 σχεδιάστηκαν ειδικά για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο «κόσμων», δηλαδή των desktop και laptop συστημάτων και των συσκευών με touchscreens, όπως τα tablets και τα smartphones. Το βασικό τους χαρακτηριστικό ήταν το tiled interface, το οποίο ωστόσο επικρίθηκε από αρκετούς χρήστες που είχαν συνηθίσει στην πιο «παραδοσιακή» φιλοσοφία των λειτουργικών της εταιρείας.
Άλλες αλλαγές τις οποίες φέρνει το update, πέρα από την «έναρξη» και το desktop mode (Boot to desktop) είναι η παραμετροποίηση του μεγέθους των πλακιδίων (υπάρχουν πλέον τέσσερις επιλογές), η αναβάθμιση του Snap, για την ταυτόχρονη προβολή πολλαπλών εφαρμογών στην οθόνη, η λειτουργία «έξυπνων» αναζητήσεων Global Search και καλύτερη υποστήριξη για multitasking. Επίσης, υπάρχει καλύτερη ενσωμάτωση του Skydrive, της υπηρεσίας αποθήκευσης στο cloud της Microsoft, καθώς και auto-updating για εφαρμογές.
Το update είναι δωρεάν για όσους κατέχουν ήδη τα Windows 8, ενώ υπάρχει χρέωση για όσους επιθυμούν να κάνουν την αναβάθμιση από τα Windows 7.