Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Γ. Στουρνάρας και Γ. Βρούτσης για Ασφαλιστικό: Καθησυχάζουν το κεφάλαιο, «αποκοιμίζοντας» τους εργάτες

Συναγερμός πρέπει να σημάνει στην εργατική τάξη για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό

«Καθησυχάζουν» το κεφάλαιο «αποκοιμίζοντας» τους εργάτες. Αυτό το χαρακτήρα εξυπηρετούν οι νέες δηλώσεις των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας αναφορικά με το ασφαλιστικό.
Ο μεν Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», σημειώνει:
 «Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή
 να υπάρχει γενικό θέμα ασφαλιστικού. Θα κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις όπου υπάρχει σημαντικό πρόβλημα». 
Ο δε Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας χθες σε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, τόνισε: «Οι κύριες συντάξεις δεν θα θιγούν σε καμία περίπτωση το 2014, ενώ για τις επικουρικές και τις παροχές εφάπαξ θα εφαρμοστούν οι ήδη ψηφισθέντες νόμοι».
Και οι δυο αυτές δηλώσεις έρχονται μερικές ημέρες πριν από την έλευση του κλιμακίου της Τρόικας στην Αθήνα και των επαφών που θα γίνουν και για το επίμαχο θέμα με την προσπάθεια να επικεντρώνεται στο πως θα «πλασαριστούν» οι διαρκείς και προειλημμένες αντιασφαλιστικές αποφάσεις ως «μονόδρομος», «αναγκαίο κακό», «αποτέλεσμα σκληρών επαφών για να αποφευχθούν τα χειρότερα». 
Άλλωστε η μειωμένη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά περίπου 1,8 δισ. ευρώ δεν αφήνει περιθώρια για καμία αυταπάτη για το νέο «πέλεκυ». Όταν ο υπουργός Οικονομίας λέει ότι «δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή πρόβλημα», εννοεί ότι αύριο κιόλας ενδέχεται να δούνε πρόβλημα, οπότε αφήνει διάπλατες τις πόρτες για νέες, άμεσες παρεμβάσεις. Και όταν συμπληρώνει για «στοχευμένες παρεμβάσεις», τότε προαναγγέλλει «νυστέρι» αλλά στοχευμένο, δηλαδή δια της σαλαμοποίησης, έτσι ώστε να αμβλύνονται και οι αναγκαίες ενιαίες λαϊκές αντιστάσεις.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα, προετοιμάζοντας οργανωμένα και ταξικά τους αγώνες τους για τα δικαιώματα τους. 
Ο υπουργός κάνει συνειδητά λόγο ότι δεν θα θιγούν μόνο οι κύριες, ενώ για επικουρικές και εφάπαξ αναγνωρίζει «κομψά» ότι θα επέλθουν νέες μειώσεις από την εφαρμογή των ήδη ψηφισθέντων νόμων. 
Όμως και για τις κύριες συντάξεις οι διαβεβαιώσεις δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουν. Και αυτό γιατί τέτοιες διαβεβαιώσεις στο πρόσφατο παρελθόν και από τους ίδιους αλλά και από προκατόχους τους, λειτούργησαν ως προπομπός καθυσηχασμού των δραστικών μειώσεων που ακολούθησαν αμέσως μετά. 
Αν οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις γίνουν σταδιακά μετά από ελάχιστους μήνες, την ώρα που συνολικά και με πολλούς τρόπους μειώνονται οι συντάξεις κάθε μήνα, επί της ουσίας καταλήγουμε στον ίδιο αντιλαϊκό παρανομαστή. 
Ήδη οι συντάξεις μειώνονται με βάση και τους ψηφισμένους νόμους, ροκανίζονται με τις συνεχείς ανατιμήσεις, τη φορολεηλασία και τα χαράτσια, τον ΕΟΠΥΥ, ενώ από 1-1-2014 θα περικοπεί το ΕΚΑΣ για χιλιάδες δικαιούχους κάτω των 65 ετών. Επίσης για τους νεότερους ασφαλισμένους «τρέχουν» μια σειρά διατάξεις που μειώνουν τις συντάξεις τους κύριες και επικουρικές, ενώ αυτές οι «δεξαμενές» των αρνητικών παρεμβάσεων διαρκώς επεκτείνονται ανεξάρτητα κατηγορίας και ηλικίας.
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που θα «τορπιλίσει» εκ νέου την κύρια σύνταξη είναι η εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, με την οποία από 1-1-2015 το κράτος θα εγγυάται μέχρι 360 ευρώ ως ποσό κατώτερης μηνιαίας σύνταξης, ενώ πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι η ημερομηνία εφαρμογής του νόμου ενδέχεται να επισπευθεί και να μετατεθεί εντός του 2014. 
Η μείωση της σύνταξης θα επέλθει και από το λεγόμενο δεύτερο πυλώνα, γνωστότερος και ως «ατομικός ασφαλιστικός κουμπαράς», με τον ασφαλισμένο να ξέρει τι θα πληρώνει αλλά όχι τι θα λάβει ως σύνταξη.
Οι εισφορές του ασφαλισμένου σε όλο τον εργάσιμο βίο του σημαίνει δραματική μείωση σύνταξης καθώς θα έχει μεγάλες περιόδους ανεργίας, ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας και χαμηλών μισθών, παράγοντες που επιβαρύνουν αρνητικά τον τρόπο υπολογισμού του 2ου πυλώνα σύνταξης.
Είναι επίσης έκδηλη η προσπάθεια των δυο υπουργών να εστιάσουν την προσοχή των εργαζομένων στο επιμέρους, αφήνοντας εκτός πεδίου το σύνολο των παρεμβάσεων που δρομολογούνται και που οδηγούν στη μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδωρήματα.
Το ΚΚΕ εδώ και καιρό έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για το Ασφαλιστικό και τα Ταμεία.
Το ΠΑΜΕ, ΕΚ, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Σωματεία, Φορείς, Λαϊκές Επιτροπές έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για την Κοινωνική Ασφάλιση, γιατί Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο το συνταξιοδοτικό αλλά Υγεία, Πρόνοια, περίθαλψη. Μπροστά και στη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη και το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης επιβάλλεται να έχει δεσπόζουσα θέση στο σύνολο των ασφαλισμένων και του ταξικού τους αγώνα, μιας και είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει το «διαίρει και βασίλευε» για να υλοποιήσει τη σφοδρή επίθεσή της σε μία από τις κορυφαίες κατακτήσεις της εργατικής τάξης όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση.