Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Σε ρύθμιση φόρων εξαναγκάζονται οι λαϊκές οικογένειες.Τα στοιχεία καταγράφουν αύξηση κατά 48% του ρυθμού της ένταξης στις ρυθμίσεις.

Μειωμένα τα κρατικά έσοδα το οκτάμηνο του 2013


Μειωμένα κατά 5,7% τα έσοδα του κράτους το οκτάμηνο του 2013 σε σχέση με το στόχο, ενώ τον Αύγουστο η μείωση ήταν 14,1% σε σχέση με το στόχο.
Η απόκλιση αποδίδεται στη μη είσπραξη βεβαιωμένων φόρων εισοδήματος και περιουσίας αφού η οικονομική ασφυξία αγγίζει το σύνολο των λαϊκών οικογενειών.
Συνολικά για το οκτάμηνο εισπράχθηκαν 17,54 δισ. ευρώ και τον Αύγουστο 2,74 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο εισπράχθηκαν
στο οκτάμηνο 1,83 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 31,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Το γονάτισμα μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων από τη φοροαφαίμαξη αποτυπώνεται και στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών όπου καταγράφεται μεγάλη αύξηση κατά 48% του ρυθμού ένταξης φορολογουμένων στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών αφού δεν μπορούν να καταβάλουν τους φόρους εμπρόθεσμα.
Επίσης τα στοιχεία καταγράφουν μεγάλη αύξηση κατά 48% και στο συνολικό υπόλοιπο βασικής οφειλής όσων εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις που πλέον τον Αύγουστο είναι στα 379 εκατ. ευρώ από 256 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.
Εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι «ο ρυθμός της πάγιας ρύθμισης να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες έως το τέλος του έτους».
Αύξηση 1,72% τον Αύγουστο έναντι του Ιούλη σημειώθηκε στο συνολικό χαρτοφυλάκιο ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και το υπουργείο την αποδίδει «στην αναμενόμενη μηνιαία αύξηση των ληξιπροθέσμων από άμεσους φόρους (εισοδήματος και περιουσίας)».