Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Εντείνεται η καταστολή απέναντι στους διοικητικούς υπαλλήλους.Συλλαλητήριο σήμερα στις 12.00, με συγκέντρωση στο κτίριο της διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Μέχρι σήμερα το πρωί έχει δοθεί προθεσμία στα πανεπιστήμια ώστε να αποστείλουν στοιχεία στο ΑΣΕΠ για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών τους υπαλλήλων. 
Ηλεκτρονικά μέσα μεταδίδουν πως οι «εισαγγελείς που έλαβαν παραγγελία (2/10/2013) από τον υπουργό Παιδείας θα επέμβουν για να αποδώσουν ποινικές ευθύνες στους Διευθυντές Προσωπικού των Πανεπιστημίων και σε όσους έχουν την ευθύνη για τη μη αποστολή των στοιχείων που ζητήθηκαν. 
Σε όσα πανεπιστήμια δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία, το υπουργείο Παιδείας
θα εκδώσει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καταργεί ολόκληρους κλάδους και όχι αριθμό θέσεων κατά κλάδο όπως προβλέπει η νυν ΚΥΑ», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο σήμερα να επέμβουν οι εισαγγελικές αρχές στα πανεπιστήμια.
Το διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων χαρακτηρίζει αναίτιο και ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη το «έγγραφο του Υπουργού Παιδείας προς τις εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο ο Υπουργός μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, διαπιστώνει καθυστέρηση στην αποστολή των σχετικών πινάκων συνδρομής κριτηρίων του διοικητικού προσωπικού και ζητά από τους εισαγγελείς να επισημάνουν στα Πανεπιστήμια τις κατά νόμο υποχρεώσεις τους, υπογραμμίζοντας τις ποινικές ευθύνες που θα επιφέρει το ενδεχόμενο που αυτό δεν μπορέσει να καταστεί εφικτό».
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι
Κι ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας η λίστα με τα ονόματα των διοικητικών υπαλλήλων που μπαίνουν σε τροχιά απολύσεων, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους εδώ και πέντε εβδομάδες ενάντια στις διαθεσιμότητες οι οποίες ανέρχονται στις 1.349.
Πιο συγκεκριμένα σήμερα συνεχίζουν τη 48ωρη απεργία τους οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ συναυλία συμπαράστασης διοργανώνει το ΜΑΣ σήμερα στις 20.30 στο «Θόλο». Την τριήμερη απεργία τους ολοκληρώνουν σήμερα και οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου Πάτρας, οι οποίοι θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία τους.
Σε απεργία μέχρι και την Παρασκευή προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Αθήνας, Κρήτης και ΕΜΠ. 
Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία κι έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ στις 23 Οκτώβρη.
Στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο σήμερα στις 12.00, με συγκέντρωση στο κτίριο της διοίκησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και με συμμετοχή των συλλόγων ΔΕΠ, Διοικητικού Προσωπικού, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Σήμερα θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι του ΑΠΘ προκειμένου να αποφασίσουν τη συνέχιση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων.
Η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ, χτες, προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στο συλλαλητήριο. Μεταξύ άλλων, ο ΕΣΔΕΠ σημειώνει: «Είμαστε αντίθετοι στην κατάρτιση και στην αποστολή στοιχείων στο υπουργείο Παιδείας και καλούμε τις πρυτανικές αρχές να μην προχωρήσουν στην πράξη αυτή». Επίσης, καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης που επιχειρείται από την κυβέρνηση και καλεί τη Σύγκλητο του ΑΠΘ να αποκρούσει κάθε παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών. Καλεί τα συλλογικά και μονοπρόσωπα όργανα του ιδρύματος να υποβάλουν την παραίτησή τους, σε περίπτωση εισαγγελικής παρέμβασης και υλοποίησης της διαθεσιμότητας.
Εξάλλου, σήμερα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η Σύγκλητος για το θέμα.