Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ρύθμιση για χρέη προς τον ΟΑΕΕ ..Ή πληρώνεις με δόσεις ή σου κάνουμε κατάσχεση ή πλειστηριασμό

Στη μέγγενη των ρυθμίσεων για χρέη στα Ταμεία μπαίνουν 800.000 οφειλέτες και στο βάθος κατασχέσεις και πλειστηριασμοί





Από τη μύγα ξύγκι επιχειρεί να βγάλει η κυβέρνηση σε βάρος 800.000 οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από αυτή την ταξική αφετηριακή αντίληψη ορμώμενη η κυβέρνηση και, για να χρυσώσει το χάπι, δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους, για ρύθμιση με δόσεις και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2013. 
Όμως, ταυτόχρονα επισείει τη δαμόκλειο σπάθη της απειλής με κατασχέσεις και με πλειστηριασμούς, μέσω e-mail και ταχυδρομικών επιστολών.
Υπολογίζεται ότι μόνο 3 στους 100 ...έχουν καταφέρει να έχουν τα απαραίτητα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση «Νέα αρχή» των 48 ή των 100 δόσεων για παλαιά χρέη, ενώ το συνολικό
ύψος της οφειλής προς τα ταμεία φθάνει τα 15 δισ. ευρω, με τις οφειλές που ήδη έχουν ρυθμιστεί να ανέρχονται μόλις τα 200 εκατομμύρια ευρώ. 
Και αυτό όχι επειδή ο κόσμος δεν θέλει να πληρώσει, αλλά επειδή με τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές δεν μπορεί, μένοντας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συνταξιοδοτική κατοχύρωση.
Να πούμε ότι η σχετική ρύθμιση ισχύει ήδη για το ΙΚΑ, ενώ χθες υπήρξε ανάλογη εγκύκλιος και στον ΟΑΕΕ.
Πάντως, η κυβερνητική σπουδή σχετίζεται με τις συνολικές αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις που δρομολογεί σε όφελος του κεφαλαίου, αξιοποιώντας και τις πιέσεις της τρόικας ότι όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση, πάση θυσία θα καταβάλλουν τις οφειλές τους. Γεγονός που ερμηνεύει και την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών που ήδη δείχνει τα ...δόντια του.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, από το σύστημα «Νέα αρχή» που ήδη εφαρμόζεται από τον Ιούλιο, οι δόσεις ξεκινούν από 48, αλλά για φυσικά πρόσωπα που χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ οι δόσεις μπορεί να φθάσουν έως και τις 100. 
Ωστόσο, κάθε μήνα ο αριθμός των δόσεων μειώνεται, με αποτέλεσμα όσο καθυστερεί ο οφειλέτης να μπει στη ρύθμιση τόσο να λιγοστεύουν τα περιθώρια καταβολής των χρημάτων. Έτσι, όσοι οφειλέτες υπαχθούν αυτό το μήνα στο σύστημα «Νέα αρχή», θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 46 δόσεις. 
Σε περίπτωση που υποβάλλουν αίτηση τον επόμενο μήνα, οι δόσεις μειώνονται σε 45 και ούτω καθεξής.