Οι «αναδιαρθρώσεις» στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ βρίσκονται στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων των συναρμόδιων υπουργών της συγκυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας.
Θέμα ημερών είναι η λήψη των οριστικών αποφάσεων, οι οποίες και συγκαταλέγονται στα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του Οκτώβρη (1 δισ. ευρώ) από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών.
Υπό συζήτηση είναι το κατά πόσο τα κυβερνητικά σχέδια αποτελούν «βιώσιμη λύση»,
η οποία σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το μοντέλο που θα επιλεγεί συνεπάγεται τη συρρίκνωση του «λειτουργικού κόστους», με μαζικές απολύσεις εργαζομένων, κατάτμηση και κατάργηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δεν κρίνονται κερδοφόρες από τους υποψήφιους «επενδυτές».
η οποία σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το μοντέλο που θα επιλεγεί συνεπάγεται τη συρρίκνωση του «λειτουργικού κόστους», με μαζικές απολύσεις εργαζομένων, κατάτμηση και κατάργηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δεν κρίνονται κερδοφόρες από τους υποψήφιους «επενδυτές».
ΕΑΣ: Υπό συζήτηση και στα παζάρια με την τρόικα είναι και η ολοκλήρωση των ανεκτέλεστων παραγγελιών που έχουν αναλάβει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
Πρόκειται για δυο υπογεγραμμένες συμβάσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ και μια υπό συμφωνία σύμβαση ύψους 220 εκατ. ευρώ, στις οποίες ποντάρει η συγκυβέρνηση, προκειμένου να «αποδείξει» ότι το σχέδιο είναι βιώσιμο. Παράλληλα θα προχωρήσουν στον περιορισμό των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και στην «αναδιάρθρωση».
ΕΛΒΟ: Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προτείνεται η «μετατροπή» της εταιρείας σε στρατιωτική μονάδα. Προκρίνεται το σχέδιο «ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία», το οποίο συνεπάγεται τη δυνατότητα για «κούρεμα» των υποχρεώσεων της εταιρείας, ακόμη και σε ό,τι αφορά τις οφειλές της προς τους εργαζόμενους.
Ο ειδικός εκκαθαριστής, που θα διορίσει η συγκυβέρνηση, σύμφωνα με σχετική νομοθετική διάταξη, μπορεί να αποφασίζει ακόμη για την άμεση διακοπή της επιχείρησης, το σταδιακό περιορισμό των δραστηριοτήτων.
ΛΑΡΚΟ: Με φόντο την ιδιωτικοποίηση, τα παζάρια θα συνεχιστούν σήμερα ανάμεσα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. «Πρόταση» της κυβέρνησης είναι η διάσπαση της εταιρείας σε δυο κομμάτια με την ιδιωτικοποίηση των τομέων που ενδιαφέρουν τους επενδυτές.
Θηλιά και για τις υπό «αναδιάρθρωση» κρατικές εταιρείες είναι οι εμφανιζόμενες κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες κατά την ΕΕ θα πρέπει να επιστραφούν.
Τις επόμενες μέρες θα συζητηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του Οκτώβρη. Συγκυβέρνηση και τρόικα τα «βρίσκουν» και σε ό,τι αφορά την εμφάνιση των λεγόμενων «πρωτογενών πλεονασμάτων», τα οποία για το 2013 υπολογίζονται στο επίπεδο των 400-500 εκατ. ευρώ. Για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.