Την παράταση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας αποφάσισαν ομόφωνα οι υπουργοί Εξωτερικών στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η ανακοίνωση έγινε από υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μπέρτ Κόεντερς,που έκανε λόγο για «ένα ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία» και διευκρίνισε ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Επιπλέον, η ΕΕ θα προσθέσει στις αρχές Φλεβάρη, νέα ονόματα στη «μαύρη λίστα» με τα πρόσωπα σε βάρος των
οποίων επιβάλλονται κυρώσεις λόγω της εμπλοκής τους στην ουκρανική κρίση, ενώ θα προετοιμάσει και «νέα μέτρα», ανακοίνωσε απόψε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η ίδια, εξήρε την «επικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας» και την προσήλωσή της «στη διατήρηση της ενότητας της ΕΕ».
Στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, που δημοσιοποιήθηκαν μετά τη συνεδρίαση, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι: «Το Συμβούλιο συμφωνεί να επεκτείνει, σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της ΕΕ, τα περιοριστικά μέτρα κατά προσώπων και οργανώσεων για την απειλή ή υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, που εγκρίθηκαν τον Μάρτιο του 2014 και συνεχώς ενημερώνονται, μέχρι το Σεπτέμβριο 2015. Επιπλέον, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλει μέσα σε μια εβδομάδα μια πρόταση σχετικά με πρόσθετες καταχωρήσεις ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις 9 Φεβρουαρίου 2015».
Η απόφαση του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών πρέπει να επικυρωθεί από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 12 Φλεβάρη. Εφόσον επικυρωθεί η απόφαση, οι κυρώσεις θα παραταθούν μέχρι και τον Σεπτέμβρη κατά συνέπεια και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ρώσων αξιωματούχων.
Την επέκταση των υφιστάμενων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ψήφισε βέβαια και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία όμως έσπευσε να συγκαλύψει τη συμφωνία της με αυτήν την απόφαση. Μετά το θόρυβο που προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες για διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με την έκδοση της «κοινής ανακοίνωσης των 28 ηγετών της ΕΕ» για το θέμα της επέκτασης των κυρώσεων, σήμερα, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, διακίνησε κείμενο, με το οποίο αντιστρέφει την πραγματικότητα. Αναφέρεται σε «σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία, η οποία κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες χώρες που παλεύουν για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου στην Ουκρανία και για τη σταθερότητα της περιοχής, να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες». Στο ίδιο κείμενο αναφέρει ότι «παρά τα αρχικά μηνύματα διαφόρων κύκλων, δεν θα υπάρξει επέκταση των οικονομικών κυρώσεων» και ότι «οι υφιστάμενες κυρώσεις ανανεώνονται μόνο έως τον Σεπτέμβριο και όχι για ένα χρόνο, ενώ δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην προσθήκη Ρώσων πολιτών σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων». Ενώ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι... «επελέγη ο διάλογος έναντι των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας»!
Στο περιθώριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με ομολόγους του. Μεταξύ αυτών ήταν ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας, Ρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, και ο υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, όπως επίσης και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.