Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Eμπαιγμός, σε βάρος των εκατομμυρίων ανασφάλιστων στη χώρα μας, το κονδύλι για την κάλυψή τους μέσω σχετικής ΚΥΑ

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας για τον καθορισμό «των προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών».
Η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών δεν θα ξεπερνά τα 340 εκατ. ευρώ ετησίως. Το συγκεκριμένο μέτρο συμπεριλαμβάνεται στα λεγόμενα 6+6 προαπαιτούμενα
Μαΐου και Ιουνίου, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ στη χώρα μας.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ανασφάλιστοι στη χώρα μας ανέρχονται σε 2,5 με 3 εκατομμύρια. Άρα το ποσό των 340  εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό αντιστοιχεί, κατά μέσο όρο, σε μόλις 120 ευρώ τον χρόνο για κάθε ανασφάλιστο, ποσό που είναι μειωμένο κατά 50% της μέσης κατανάλωσης των χρημάτων που δαπανά ένας ασφαλισμένος, ποσό που αντιστοιχεί με τη σειρά του στο 1/4 της κατά μέσο όρο δαπάνης των χωρών της ευρωζώνης.

Δηλαδή μιλάμε για ένα ποσό που υπολείπεται μακράν των πραγματικών εργατικών - λαϊκών αναγκών, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες ανασφάλιστοι,  είτε μέσω «κριτηρίων» και «προϋποθέσεων» θα εξοβελιστούν από την ΚΥΑ, είτε θα αναγκαστούν, όσοι έχουν και μπορούν, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό που προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη εξόδων νοσηλείας ανασφάλιστων ανέρχεται σε μόλις 75 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιλαμβάνεται κανείς ότι αποτελούν ψίχουλα μπροστά στις αυξανόμενες λαϊκές, εργατικές ανάγκες στην Υγεία, την Πρόνοια και την Περίθαλψη με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και την πρόοδο της επιστήμης.

Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχεται ότι πρόκειται για «πιλοτική εφαρμογή» με αυτά τα κονδύλια, «ξεκινάμε με αυτά το α' εξάμηνο και βλέπουμε» και άλλες δικαιολογίες, γεγονός που πολλαπλασιάζει την ανησυχία, ότι εκτός των άλλων τα κονδύλια που εξοικονομήθηκαν και άλλα, που ίσως αργότερα να χρειαστούν, θα προέλθουν από «περικοπή άλλων κονδυλίων που αφορούν άμεσα την εργατική - λαϊκή οικογένεια» σε βασικούς τομείς της διαβίωσής της. Δηλαδή, να προέλθουν από «μια εσωτερική ανακατανομή κονδυλίων μεταξύ εργαζομένων, ανέργων, ανασφάλιστων και λαϊκών στρωμάτων, στη λογική του «μοιράσματος και διαχείρισης της πιο ακραίας φτώχειας».

Παράλληλα, η κυβέρνηση αλλά και η τρόικα επιδιώκουν να καλλιεργήσουν το «δήθεν κοινωνικό τους πρόσωπο» με τέτοια μέτρα για να εκπαιδεύουν τον κόσμο να βολεύεται με ψίχουλα την ώρα που του «αφαιρούν ολόκληρα καρβέλια» από το ασφαλιστικό, το μισθό, τη σύνταξη, τις κοινωνικές δαπάνες, την φοροεπιδρομή, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι γυναίκες, συσπειρωμένοι στο σωματείο, την Λαϊκή Επιτροπή, την Επιτροπή Αγώνα, το ΠΑΜΕ και τις δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας να παλέψουν ενιαία, διεκδικώντας το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων με βάση τις σύγχρονες λαϊκές - ανάγκες και όχι τα όρια της κερδοφορίας του κεφαλαίου, της ανταγωνιστικότητας και της ΕΕ.
πηγη