Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Έβρος: Δεν τρώγεται η υπομονή, ανυπολόγιστη η καταστροφή στον αγροτικό τομέα

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται απ’ όλους, φορείς και αγρότες, υπομονή», δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Σγουρίδης, μετά από επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές του Έβρου. 
Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής ο υφυπουργός αναγκάστηκε να δηλώσει ότι  πρέπει να κινηθούν άμεσα και γρήγορα όλες οι διαδικασίες, να δοθούν οι απαραίτητες
αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ώστε να υπάρξει μια κάποια ανακούφιση του αγροτικού κόσμου του Έβρου και σύστησε υπομονή. Η υπομονή, βέβαια, δεν τρώγεται. Τα στοιχεία, όπως και επίσημα πλέον καταγράφονται, μιλάνε για κατάσταση απελπισίας. 
Συνολικά έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 220.000 στρέμματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις, γεγονός που μετατοπίζει για πολύ αργότερα από τον κανονικό το χρόνο της επανακαλλιέργειας των περιοχών αυτών. Ο ίδιος ο υφυπουργός ομολόγησε ότι «οι γεωργοί μάλλον θα χάσουν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο δεδομένου ότι χρειάζεται μεγάλο βάθος χρόνου για ν’ αποτραβηχτούν τα νερά και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών». 
Επίσης, και οι αγροτικές υποδομές έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές καθώς έχουν πλημμυρίσει περισσότερες από 500 γεωτρήσεις και αντλητικά συγκροτήματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο αγροτικός κόσμος στερείται και των απαραίτητων επαγγελματικών υποδομών και εργαλείων για να μπορέσει να εργαστεί σωστά και αποδοτικά. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο κυβερνητικό κλιμάκιο, μεγάλες ζημιές καταγράφονται και στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς οι απώλειες από τις πλημμύρες σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά οξύνουν το πρόβλημα των κτηνοτρόφων του Έβρου.
Από έναν πρώτο απολογισμό προκύπτει πως πολλές μεταποιητικές γαλακτοκομικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να έχουν την απαραίτητη πρώτη ύλη για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά και πολλές μεταποιητικές γεωργικές επιχειρήσεις δεν θα έχουν πρώτη ύλη σε γεωργικά προϊόντα.