Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: Φόροι για το λαό, απαλλαγές για το κεφάλαιο

Συνέχιση της υπερφορολόγησης της λαϊκής στέγης και των λαϊκών εισοδημάτων υποκρύπτει η προεκλογική αντιπαράθεση της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία. 
Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη θέση για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από ένα Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας «σχεδιάζει να τετραπλασιάσει το φόρο ακινήτων για τη μεσαία τάξη». Με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ πως «λέει ψέματα» ότι
θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, καθώς στον προϋπολογισμό του 2015 διατηρείται στο ίδιο ύψος.
Στην πραγματικότητα και τα δύο κόμματα ακολουθούν τη γνωστή τακτική του «άλλαξε ο Μανωλιός, βάζοντας τα ρούχα του αλλιώς», αλλάζοντας το όνομα του φόρου και διατηρώντας ατόφιο τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα.
Η πρακτική της ΝΔ μιλάει από μόνη της, αφού το χαράτσι για τα ακίνητα, αντί να καταργηθεί όπως έλεγε, αντικαταστάθηκε από τον ΕΝΦΙΑ. Όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει ανάλογα προεκλογικά παιχνίδια, αφού τα στελέχη του ψαρεύουν στα θολά νερά για το ποιους θα αφορά ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ το όριο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας θα ανακοινωθεί επισήμως μετά τις εκλογές, για «ευνόητους λόγους».
Πέρα από επιμέρους διαφορές, τα δύο κόμματα ταυτίζονται στη γενική φιλοσοφία που θα πρέπει να έχει το φορολογικό σύστημα, δηλαδή ότι ο λαός θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους και το κεφάλαιο να απολαμβάνει καθεστώς φοροασυλίας. 
Ο Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, υποσχέθηκε μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 15%. Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε σε χρήστες του Twiteer ρωτήθηκε εάν θα αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων και απάντησε: «Δεν έχουμε στόχο να αυξήσουμε τους συντελεστές», ενώ στην ομιλία που έκανε στη Ρόδο διαβεβαίωσε το τουριστικό κεφάλαιο ότι, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, δεν θα αυξήσει το ΦΠΑ της διαμονής από το 6,5% στο 13%.
Με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο, στη συνέντευξη στο διαδίκτυο, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στην ερώτηση εάν θα καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τον ΦΠΑ». Συνεπής στη λογική καμία παροχή σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 800 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για επαναφορά του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ (πριν την κρίση μίλαγε για 16.000), όμως η άρνηση κατάργησης των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης επιβεβαιώνει ότι τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου.
Μάλιστα, η φρασεολογία που χρησιμοποιούν προϊδεάζει για ακόμη μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη του λαού, αφού τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησαν για την ανάγκη «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης». Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε τη στροφή προς το «ρεαλισμό του κεφαλαίου» και στα Φορολογικά, δηλώνοντας ότι το «δεν πληρώνω φόρους» είναι μια λογική που δεν βοηθάει το κράτος να σταθεί στα πόδια του.