Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ENΩTIKH ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: Κάλεσμα συστράτευσης και διεκδίκησης ενός πλαισίου αιτημάτων που πατάει στις πραγματικές μας ανάγκες και δίνει ουσιαστικές λύσεις για την επιβίωση μας

 

                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ENΩTIKH ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Συνάδελφε-ισσα, είναι κοινή διαπίστωση ότι η περίοδος που διανύουμε είναι η πιο μαύρη επαγγελματική περίοδος από ποτέ.

Είτε βγεις για δουλειά, είτε όχι, το αποτέλεσμα είναι μηδέν εις το πηλίκο, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουμε απαλλαγεί από καμία πάγια υποχρέωση με την κατάσταση να έχει φθάσει στο μη παρέκει.
Από την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση να έχει ξεσαλώσει με αφορμή και την πανδημία, με τον αυταρχισμό και τις απαγορεύσεις σε ότι κινείται, σε μια προσπάθεια να φιμώσει τον λαό, την ίδια ώρα που έχει στήσει βιομηχανία νόμων και διαταγμάτων, αντιλαϊκών, αντιασφαλιστικών και αντισυνδικαλιστικών, ισοπεδώνοντας ότι είχε μείνει όρθιο από τα μνημόνια.


Συνάδελφε, όλο το προηγούμενο διάστημα

η κυβέρνηση έχει ξαμολήσει τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ για να υπερθεματίσουν υπέρ του δανείου της επιστρεπτέας προκαταβολής που μόνο χαμηλότοκη δεν είναι (7,4% το χρόνο) για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι αυτή την φορά αφήνουν εκτός επιδόματος ειδικού σκοπού όλους τους αυτοαπασχολούμενους.
Τα ίδια παπαγάλιζαν και οι συνδικαλιστές μας, το προεδρείο της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΙΑΤΑ) αλλά και του σωματείου (ΕΡΜΗΣ) μιας και είναι συγκοινωνούντα δοχεία.


Παρόλα αυτά φρόντισε η κυβέρνηση με τους όρους που έβαλε, ακόμα κι αυτό το δάνειο να μη το δικαιούνται το 80% των συναδέλφων με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια οργή και αγανάκτηση για την κοροϊδία.


Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κάτω από την πίεση των συναδέλφων και με την δυσαρέσκεια να φουντώνει, το σωματείο αναγκάστηκε έστω και την τελευταία στιγμή, να προκηρύξει εντελώς πρόχειρα, χωρίς καμιά προετοιμασία, στάση εργασίας με κινητοποίηση και πορεία στο υπουργείο, κάτι που φάνηκε εξ αρχής ότι δεν το ήθελε.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το σωματείο δεν μπήκε στον κόπο να σχεδιάσει κανένα εναλλακτικό σχέδιο για την κινητοποίηση όλων αυτών των αυτοκινήτων που μαζεύτηκαν. Γιατί και τρόποι υπήρχαν να κινηθούμε προς το υπουργείο, άλλα και να αξιοποιήσουμε την μαζική συμμετοχή των συναδέλφων με άλλες μορφές.

Με την παιδιάστικη δικαιολογία ότι μας απαγορεύτηκε από την αστυνομία να κάνουμε αυτοκινητοπομπή και αφού τους ξάφνιασε η μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων που έδειξαν πραγματικά αγωνιστική διάθεση, φρόντισαν να σπάσουν οι ίδιοι την στάση εργασίας, διώχνοντας πανικόβλητοι τους συναδέλφους άρον-άρον, που αποχωρούσαν οργισμένοι, απογοητευμένοι και αηδιασμένοι.


Συνάδελφοι το ΔΣ σωματείου είναι υπόλογο για αυτή τους στάση, γιατί απαξίωσαν για άλλη μια φορά τον ίδιο το θεσμό στην συνείδηση των συναδέλφων, γιατί προκήρυξαν μια κινητοποίηση απλά και μόνο για να κολλήσουν κανένα αγωνιστικό ένσημο και γιατί το δίλεπτο ραντεβού με τον πρωθυπουργό το είχαν ήδη κλεισμένο και προσυνεννοημένο αφού είχαν βάλει λυτούς και δεμένους για το κλείσουν. (Και όλα αυτά με το μάτι στραμμένο στις εκλογές του σωματείου που είναι να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα). Και τι έγινε στην συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη;

Για άλλη μια φορά εισπράξαμε την συμπόνια και την κατανόηση της κυβέρνησης. Τις ευχαριστίες και την συμπόνια «που κουβαλάμε τα κρούσματα covid» στα νοσοκομεία όλο αυτό το διάστημα. Και για όλα αυτά που έχει ανάγκη ο κλάδος μας, δεν πήραμε απολύτως τίποτα.

Και αφού η διοίκηση του σωματείου δεν ρώτησε τον Πρωθυπουργό, τον ρωτάμε εμείς.
Κύριε πρωθυπουργέ ευχαριστούμε για τα ευγενικά συναισθήματα σας άλλα,
Τι θα γίνει με τους συναδέλφους που νοσούν ή είναι σε καραντίνα; Τι θα τρώνε; Πως θα ζήσουν 14 ημέρες; Θα υπάρξει κάποια μέριμνα;


Συνάδελφε-ισσα, γνωρίζουμε πολύ καλά πως ότι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, δε μας το χάρισε κάνεις, το κερδίσαμε στο δρόμο του αγώνα. Οι ξεπουλημένες – συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στον κλάδο, του σωματείου και της ομοσπονδίας φέρουν ολόκληρη την ευθύνη που όλα τα χρόνια κήρυξαν σιωπητήριο κρύβοντας κάτω από το χαλί τα προβλήματα, λειτουργώντας πάντα συντεχνιακά και κυρίως βάζοντας πλάτη σε όλες τις κυβερνήσεις να περάσουν την βαρβαρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής τους.


Αυτό φαίνεται και από το κοινό πλαίσιο των αιτημάτων του σωματείου και της ομοσπονδίας, που είναι η «καλύτερη πάσα» στην κυβέρνηση και δεν έχει σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Για παράδειγμα, ζητούν αναστολές και παρατάσεις πάγιων υποχρεώσεων που θα πληρωθούν με τόκο, αντί να αιτηθούν απαλλαγές.


Ζητούν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν να μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα οχήματα μας με βανάκια, λες και αυτό είναι το σπουδαιότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που στην κυριολεξία δεν θα μπορούν να επιβιώσουν το επόμενο διάστημα.

Τους καταλαβαίνουμε όμως. Τραβάνε με μεγάλο ζόρι για το 0,5% του κλάδου, των κολλητών τους εργολάβων του τουρισμού.

Ζητούν παράταση των ασύμφορων «σαραβαλακίων» μας που κόβονται, ενώ το μόνο που θα έπρεπε να απαιτούν είναι γενναία χρηματοδότηση με άτοκο δανεισμό του υπόλοιπου ποσού, με εγγυητή μάλιστα το ίδιο το κράτος.


Πώς να μη χαρακτηρίσεις δεκανίκι της κυβέρνησης ένα συνδικαλιστικό φορέα όπως η ομοσπονδία ή το σωματείο που οι διοικήσεις τους σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας δεν τους απασχολεί καθόλου, δεν λένε ούτε μισή λέξη για το χάλι της υγείας. Δεν απαιτείς να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία (όπως πχ το Παναγία και το Λοιμωδών). Να γίνει εδώ τώρα πραγματική επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, να μπουν κάτω από κρατικό έλεγχο με κεντρικό σχεδιασμό, αντί να τους ακριβοπληρώνει η κυβέρνηση και να τους παρακαλάει.


Συνάδελφοι πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε σελίδα, και να απαλλαγούμε από όλους αυτούς που βλέπουν στον συνδικαλισμό μόνο καλές δημόσιες σχέσεις, καρέκλες και λειτουργούν συντεχνιακά.

Να τελειώνουμε με όλους αυτούς που είναι το δεξί χέρι της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Εμείς η Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία, σε καλούμε σε συστράτευση. Να δυναμώσεις την Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία και στις εκλογές του σωματείου όποτε κι αν γίνουν, για να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε μαζί ένα πλαίσιο αιτημάτων που πατάει στις πραγματικές μας ανάγκες και δίνει ουσιαστικές λύσεις για την επιβίωση μας.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ- ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Επίδομα ειδικού σκοπού σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους για όσο διάστημα διαρκούν τα έκτακτα μέτρα κι όχι δάνεια στα της επιστρεπτέας με όρους και κοροϊδία.

  • Επιπλέον οικονομική μέριμνα για τους συναδέλφους που είτε νοσούν είτε μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα και μένουν χωρίς εισόδημα.

  • Γενναία χρηματοδότηση αντικατάστασης αυτοκινήτου για οποιοδήποτε τύπου οχήματος και κάλυψη του υπολοίπου ποσού με άτοκο δάνειο.

  • Επιδότηση για την αντικατάσταση του ταξιμέτρου για όλους τους συναδέλφους και γι αυτούς που το έχουν ήδη αλλάξει με άρση της καταληκτικής ημερομηνίας.

  • Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές με κάλυψη του των ταμείων που έχουν λεηλατήσει τόσα χρόνια από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως με τους εργαζόμενους

  • Επαναφορά του Αφορολόγητου ορίου για όλους τους αυτοαπασχολούμενους 12000 και 3000 για κάθε προστατευμένο μέλος και που κατάργησαν τα μνημόνια.

  • Να καταργηθεί τώρα το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ.

  • Επίταξη πραγματική των ιδ. κλινικών με κρατικό έλεγχο και στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με πρόσληψη μόνιμου ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού. Να καλυφτούν άμεσα τα 30000 κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό όπως εδώ και χρόνια φωνάζουν οι φορείς των νοσοκομειακών γιατρών.
    Στην υγεία δε χωρούν προσωρινά μπαλώματα.

  • Να σταματήσει ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να φιμώσει τον λαό και λαϊκό κίνημα, τι στιγμή μάλιστα που με αφορμή την πανδημία έχει στήσει βιομηχανία αντιλαϊκών νόμων, που καταργούν τις διαδηλώσεις, απαγορεύουν τις απεργίες, καταργούν την κοινωνική ασφάλιση και θέλουν τον λαό να δουλεύει τζάμπα και απλήρωτος.


ENΩTIKH ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
(ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)