Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Σαν Σήμερα:15 Ιούνη 1994.Πριν από 20 χρόνια, «έφυγε» ο Μάνος Χατζιδάκις,

Σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια, «έφυγε» ο Μάνος Χατζιδάκις, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης που με την προσωπική ευαισθησία, την οξεία κριτική ματιά, την υψηλή αισθητική και την αγάπη για το λαό, μπόρεσε να εκφράσει με κριτικό ρεαλιστικό τρόπο την ελληνική κοινωνία.
Ο Μ. Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτώβρη του 1925 στην Ξάνθη, από πατέρα κρητικής καταγωγής και μητέρα από την Ανδριανούπολη. Από την ηλικία των τεσσάρων ετών αρχίζει τα πρώτα μαθήματα πιάνου, ενώ μάθαινε επίσης βιολί και ακορντεόν.
Στις αρχές της δεκαετίας του '30 η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα. Εκεί αποφάσισε ν' ασχοληθεί σοβαρά με τη
μουσική. Στις επιρροές του «ο Ερωτόκριτος, ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, το εργοστάσιο του "Φιξ", ο Χαράλαμπος του "Βυζαντίου", το υγρό κλίμα της Θεσσαλονίκης και τα άγνωστα πρόσωπα που γνώριζα τυχαία και παρέμειναν άγνωστα σ' όλα τα χρόνια τα κατοπινά».
Το 1945 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, γράφοντας μουσική για αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, καθώς και σύγχρονα θεατρικά έργα. Η Απελευθέρωση τον βρήκε να πρωτοστατεί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της λέσχης της ΕΠΟΝ, ενώ εκείνη την περίοδο ο Μίμης Δεσποτίδης του σύστησε τον Μίκη Θεοδωράκη. Στην πορεία, ακολούθησε το θίασο των «Ηνωμένων Καλλιτεχνών» και τον Αιμίλιο Βεάκη στις παραστάσεις του στην επαρχία. Στη Θεσσαλία, συνάντησε την αντίδραση των ταγματασφαλιτών του Σούρλα, ενώ ο εμφύλιος σπαραγμός τον οδήγησε να αφοσιωθεί πια αποκλειστικά στη μουσική. Το 1948 έγραψε το έργο «Για μια μικρή λευκή αχιβάδα», ενώ οργάνωσε στο Θέατρο Τέχνης μια βραδιά για το ρεμπέτικο, παρουσιάζοντας στο έκπληκτο κοινό τον Μάρκο Βαμβακάρη. Το Μάρτη του '51 το «Ελληνικό Χορόδραμα» της Ραλλούς Μάνου, όπου υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και καλλιτεχνικός διευθυντής, παρουσίασε τα σημαντικά έργα του «Έξι λαϊκές ζωγραφιές» και «Καταραμένο φίδι».
Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, συνθέτοντας μουσική για 80 ελληνικές και ξένες ταινίες. Δεκάδες τραγούδια του έγιναν επιτυχίες - ανάμεσά τους τα «Παιδιά του Πειραιά» (Όσκαρ τραγουδιού). Συνέχισε ν' ασχολείται με τη σύνθεση θεατρικής μουσικής και το '62 παρουσίασε την «Οδό Ονείρων». Ακολουθούν: «Δεκαπέντε εσπερινοί», «Χαμόγελο της Τζοκόντα», «Μυθολογία», «Καπετάν Μιχάλης», «Αντικατοπτρισμοί», «Μεγάλος Ερωτικός», «Αθανασία», «Σκοτεινή μητέρα», «Η εποχή της Μελισσάνθης», «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς», «Αμοργός» κ.ά.
Προσωπικότητα πολύπλευρη και πολυδιάστατη, δημοσίευσε τα βιβλία με ποιήματα και σχόλια: «Μυθολογία», «Μυθολογία Δεύτερη», «Τα σχόλια του Τρίτου» και «Ο Καθρέπτης και το Μαχαίρι». Ίδρυσε και διηύθυνε την Πειραματική Ορχήστρα Αθηνών (1964-'67), το καφεθέατρο «Πολύτροπο», τις Μουσικές Γιορτές στα Ανώγεια Κρήτης και τους Μουσικούς Αγώνες στην Κέρκυρα, ενώ την περίοδο 1975-'81 διηύθυνε το Τρίτο Πρόγραμμα. «Παιδιά» του, επίσης, είναι η δισκογραφική εταιρεία «Σείριος» και η «Ορχήστρα των Χρωμάτων», δύο ακόμη ενσαρκώσεις της αντίληψής του για την πορεία των μουσικών μας πραγμάτων.
http://902.gr/eidisi/politismos/45607/eikosi-hronia-horis-ton-mano-hatzidaki-audio
Πηγές: www.rizospastis.gr, www.manoshadjidakis.gr,902.gr